Selger musikk med høyeste MP3-kvalitet

En britisk nettbutikk utfordrer iTunes med salg av musikkfiler med topp MP3-kvalitet til lavere pris.

Selger musikk med høyeste MP3-kvalitet

En britisk nettbutikk utfordrer iTunes med salg av musikkfiler med topp MP3-kvalitet til lavere pris.

Apples iTunes-tjeneste var først ute med å tilby lovlig nedlasting av musikkfiler uten kopisperrer. Flere andre har kommet etter, men felles for alle de tjenestene som er blitt etablert med musikkbransjens velsignelse, er at de ikke tilbyr musikkfiler med høyeste kvalitet.

I går ble det kjent at Jersey-baserte Play.com har begynt å selge DRM-frie musikkfiler basert på 320 kbit/s MP3. Dette den høyeste bitraten MP3-formatet støtter. Tjenester som Amazon MP3 og iTunes har begrenset bitraten til 256 kbit/s. iTunes benytter riktignok AAC-formatet, som regnes som bedre enn MP3.

MP3-formatet er kanskje ikke det beste formatet dersom man kun tar utgangspunkt i lydkvaliteten, men det er dette formatet alle digitale musikkspillere støtter i dag.

Ulempen med høyere bitrate er at filene tar mer plass, men lagringsplassen til nye MP3-spillere og minnekort til mobiler begynner å bli så stor og billig at dette ikke lenger bør være noe problem.

Play.com tilbyr dessverre bare MP3-musikk til kunder med britisk kredittkort. Det er litt merkelig at musikkbransjen, som selvfølgelig styrer det hele og som klager over nedgang i musikksalget, samtidig setter slike begrensninger når de først tilbyr noe kundene trolig vil ha.

Det er også store prisforskjeller på nedlastbar, DRM-fri musikk.

Telenor selger nyere 256 kbit/s MP3-filer til 12 kroner stykket. Et eksempel er mye radiospilte «Apologize» med Timbaland. Apple tar 8 kroner for det samme sporet i Norge.

Play.com tar omtrent 0,70 pund per spor med beste MP3-kvalitet, noe som tilsvarer 7,50 kroner, men har ikke Timbaland-låten i arkivet. I den britiske utgaven av Apple iTunes koster låten 0,79 pund, 8,50 kroner.

Går man over til den amerikanske utgave av Apple iTunes koster låten 0,99 dollar, altså 5,40 kroner. Billigst av dem vi har sjekket er likevel Amazon MP3, som tar 0,89 dollar, 4,85 kroner for låten.

Legger man på 25 prosent norsk merverdiavgift, blir prisen hos Amazon likevel ikke høyere enn drøyt seks kroner.

Prisforskjellen er i praksis på nesten 100 prosent mellom den dyreste og den billigste leverandøren.

Til toppen