Selger "Napster-boks" for TV-sendinger

Amerikanske Sonicblue har lansert en "Napster"-boks for TV-sendinger. Dropp reklamen og del ferske episoder av "Friends", lover selskapet.

Nå kan TV-bransjen ha møtt sitt Napster, en utvikling man har fryktet. Kraftigere maskiner og raske nettverkslinjer begynner å gjøre det mulig å kopiere og utveksle video brukere i mellom.

De tre store amerikanske TV-selskapene ABC, CBS og NBC rev seg i håret og pusset advokatene på Sonicblue Incorporated med et søksmål 31. oktober. Men selskapet lar seg ikke skremme og påpeker at Sony i 1984 ble saksøkt, men ble frikjent for at kunder misbrukte deres Betamax-videoopptagere til å kopiere video. Dette skriver Reuters. Sonicblue starter nå salget av ReplayTV 4000-boksen fra sitt nettsted. Boksen er ikke den første som tar opp video til på en innebygget harddisk, men maskinen har to nye funksjoner som blant annet konkurrenten Tivo ikke har.


ReplayTV 4000 har nemlig innebygget programvare som oppdager reklame og stopper opptaket. Du kan også spole og hoppe fremover i 30-sekunders steg. Men den største nyheten er trolig at maskinen kan kobles til Internett-linjer og dele ut de innspilte videofilene som ligger på harddisken.

Selskapet beskriver ikke i detalj hvordan dette skal foregå på sine nettsider. Men det er to muligheter: Maskinen har Ethernet-utgang (10/100 Mbit) og en modemutgang. Trolig vil det være enklest å kopiere videofilene frem og tilbake til en PC som er knyttet til en bredbåndslinje.

I et forsøk på å skaffe seg en bedre juridisk posisjon, har Sonicblue lagt inn en sperre som begrenser delingen med 15 andre brukere.

Foreløpig finnes ReplayTV 4000 bare for den amerikanske NTSC-TV-standarden. Maskinen koster fra 700 til 2.000 dollar, avhengig av størrelsen på harddisken som kan ta opp 40-320 timers video. Selskapet har foreløpig ikke sagt noe om en eventuell PAL-versjon for Europa.

En amerikansk analytiker sier til Reuters at han tror TV-selskapene ikke vil vinne en sak mot Sonicblue, men en langvarig rettssak er dyrt og kan presse selskapet til forlik.
Klikk her får å lese mer om de tekniske spesifikasjonene og se bilder av boksens bakside og innside.

Til toppen