Selger patenter for milliarder

Fordums nettgigant lemper ut rettigheter til Microsoft.

Selger patenter for milliarder
AOL, tidligere kjent som American Online, har slitt voldsomt i konkurransen med Google og Facebook. Nå har imidlertid Microsoft snappet opp selskapets patentportefølje i bytte mot en drøy milliard dollar. Bilde: Ill.foto: Per Ervland

Internettselskapet AOL har slitt kraftig de siste årene. Etter at selskapet ble skilt ut fra TimeWarner i 2009 har omsetningen falt rundt 30 prosent takket være at selskapet har mistet sin tidligere posisjon som en av nettets kjemper.

Mandag kom imidlertid en gladmelding til selskapets aksjonærer. Selskapet har nemlig solgt mer enn 800 patenter og relaterte patentsøknader til Microsoft, samt gitt selskapet ikke eksklusive rettigheter til de drøyt 300 gjenværende patentene.

Microsoft betaler 1,06 milliarder dollar for katalogen og rettighetene, noe som tilsvarer 6,2 milliarder norske kroner. Aksjekursen til AOL løftet seg rundt 37 prosent på børsen i New York mandag ettermiddag. AOL fikk langt mer for patentene, som blant annet skal knytte seg til løsninger for nettannonsering, enn hva markedet hadde forventet.

Ifølge Bloomberg News vil selskapet sende mesteparten av pengene til aksjonærene i form av utbytte. Selskapet hadde ved utgangen av fjoråret 407,5 millioner dollar i kontanter, nesten en halvering fra samme periode året før.

AOL har slitt betydelig med inntektene de siste årene. En viktig del kommer fra internett-abonnement på oppringte samband, som har falt jevnt og trutt de siste årene. De har heller ikke klart å holde sin posisjon i nett-annonsemarkedet. Konkurransen fra Google og Facebook har vært tøff for selskapet som forventes å omsette for rundt fire prosent mindre i 2012 enn året før. Selskapet har imidlertid satset på innhold gjennom oppkjøp av Huffington Post og teknologinettstedet TechCrunch.

    Les også:

;