Selger XP til dumpingpris

Microsoft tar bare 100 kroner for hver solgte netbook.

Selger XP til dumpingpris

Microsoft tar bare 100 kroner for hver solgte netbook.

Mini-bærbare eller netbooks har blitt svært populære siden Asus introduserte den første modellen høsten 2007. Senere kastet alle andre seg på bølgen.

Fra starten var det Linux-baserte operativsystem som ble levert med de hendige småmaskinene, men etter hvert har Windows XP blitt helt dominerende også i dette markedssegmentet.

Det finnes ingen offisielle tall på hvor mye Microsoft tar seg betalt for XP-lisens på slike maskiner, men ifølge Wall Street Journal dreier det seg om bare 15 dollar, eller hundre norske kroner.

Til sammenligning antas det at selskapet får mellom 350 til 400 kroner for hver PC som blir solgt med det nyere operativsystemet Windows Vista.

Analyseselskapene spår en lysende fremtid for mini-bærbare, og tror salget vil kunne firedoble seg slik at det i 2012 vil bli solgt 47,4 millioner enheter.

Det utgjør en omsetningsøkning fra vel 625 millioner dollar i fjor til over 2,1 milliarder dollar om tre år. Allerede for inneværende år ventes det at omsetningen bryter én milliard dollar-grensen innen maskiner med skjermstørrelser mellom 7 og 10 tommer.

Billig: Windows XP selges med netbooks for knappe 100 kroner.
Billig: Windows XP selges med netbooks for knappe 100 kroner.

Programvareleverandørene ønsker naturligvis også å vinne frem i dette markedet, og krangler seg imellom om hva kundene egentlig ønsker seg.

Microsoft viser til en amerikansk undersøkelse gjort av NPD som hevder at 96 prosent av alle netbooks nå blir levert med Windows XP, og at Linux-baserte netbooks tilbakeleveres fire ganger så ofte som netbooks med XP.

Ubuntu-sjef Chris Kenyon fra Canonical hevder dette bare er løgn. Rundt en tredjedel velger ifølge Kenyon Linux-distribusjonen Ubuntu over XP dersom de får valget på skikkelige kvalitetsmaskiner.

    Les også:

Til toppen