Selv små prosjekter kan flytte til India

Det er mulig å spare penger på å flytte deler av selv ganske små IT-prosjekter til India, mener Capgemini-sjef Kjell Ulmfeldt.

Det er mulig å spare penger på å flytte deler av selv ganske små IT-prosjekter til India, mener Capgemini-sjef Kjell Ulmfeldt.

Å sette ut hele eller deler av IT-prosjekter til India er noe de fleste forbinder med store - og hittil utenlandske IT-prosjekter.

Nå spår Capgemini en rask vekst for slik utsetting i Norge, for Norge ligger et og et halvt år bak Sverige og mange andre høykost-land, forteller Kjell Ulmfeldt, tidligere sjef for Capgemini i Sverige, nå sjef for det norske kontoret. Han har akkurat overtatt den norske sjefsstolen og er overrasket over hvor få norske bedrifter som har får løst IT-oppgaver i India.

Her i Norge er det foreløpig bare kjent at Telenor og EDB har satt ut deler eller hele IT-prosjekter til India.

digi.no bad derfor Ulmfeldt gi et bilde av tilstanden i Sverige på hvordan svenske bedrifter og organisasjoner har tatt i bruk indisk arbeidskraft.

Det mest oppsiktsvekkende er Ulmfeldts påstander om hvor små prosjekter kan være og likevel spare penger på å sette ut deler til India.

- Det er fullt mulig å spare penger på konsulentprosjekter ned til 3-5 millioner kroner, forteller han til digi.no.

Slik regner Capgemini på lønnsomheten overfor sine kunder:

- Det er hverken lønnsomt eller klokt å sette alt til India. Når vi løser prosjekter for kunder med indisk arbeidskraft, setter vi ut 30-80 prosent til India. På den andelen vi setter ut til vårt indiske kontor, vil kunden spare minst 50 prosent, forteller Capgemini-sjefen.

Han mener at såpass må besparelsen også være, for endringsprosessen og eventuell uro i egen organisasjon medfører ikke-regnbare kostnader.

Capgemini har 3000 ansatte i Bombay, hvorav snart 280 jobber bare for det svenske Capgemini-kontoret. Dette har bygget seg opp fra null på halvannet år.

digi.no har tidligere snakket med Accenture og Capgemini er enig med konkurrentens påstander. De mener begge at bare de største kundene vil kunne skape lønnsomhet i å etablere egne IT-avdelinger i India.

Man kan beskylde dem for å mele sin egen kake, men Ulmfeldt mener at det tar lang tid å å få et indisk kontor opp å gå at dette er reservert for de aller største.

Capgemini-sjefen forteller at i Sverige flyttes alle typer mellomstore og store IT-prosjekter delvis til India.

- Det er vanlig å sette ut både koding av nye systemer og tilpasning (maintanance). Dette gjelder blant annet ERP-systemer som standardpakkene fra SAP, Oracle og Siebel. Men Microsoft Axapta-implementeringer blir for små, forteller han.

Til toppen