Selvbeskreven etisk hacker vil overgi seg

Worldcom takket ham, men New York Times ringte FBI. Den hjemløse "etiske" hackeren sier han gir seg.

Worldcom takket ham, men New York Times ringte FBI. Den hjemløse "etiske" hackeren sier han gir seg.

Tjueto år gamle Adrian Lamo lever på gata i San Francisco og andre amerikanske byer, og får nettene til å gå gjennom å sitte på gratis internettkafeer og hacke. For et par år siden hadde han fortsatt et positivt rykte, siden han kontaktet ofrene for å fortelle om innbruddene, og tilbød gratis råd for å tette sikkerhetshullene. Et av ofrene, Worldcom, gikk offentlig ut for å uttrykke sin takknemlighet.

    Les også:

I februar 2002 brøt Lamo seg inn i New York Times. Han ødela sikkerhetssystemet fullstendig, slik at hele internnettet ble fritt tilgjengelig for alle internauter. Selv gikk han videre, og fikk tilgang til privat og følsom informasjon tilhørende over 3000 av avisas bidragsytere. Han meldte fra om innbruddet til sikkerhetsekspert Kevin Poulsen i SecurityFocus, og til reporter Bob Sullivan i MSNBC.

New York Times anmeldte forholdet. Siden har Lamo ikke bare levd på gata som han har gjort siden 17 års alderen, men også på rømmen. Han har greid å unngå politiet i over halvannet år.

Sist uke ble det utstedt en nasjonal arrestordre på Lamo. USAs føderale politi FBI trappet opp letingen, og overvåket blant annet huset til Lamos foreldre i Sacramento i California. Lamo varslet gjennom utvalgte mediekontakter at han ville overgi seg fredag. Det skjedde ikke. Lamo forklarte så til Tech TV at han ville gjennomgå arrestordren nærmere før han overga seg. Søndag ringte han Reuters for å bekrefte at han ønsker å overgi seg til politiet gjennom et offentlig kontor i Sacramento.

Lamo har selv prøvd å dempe sitt image som hackende ridder. Til Reuters presiserte han søndag at han ikke betrakter seg selv som noen hvit ridder som vil gjøre selskaper bedre. "Jeg var bare på rett plass til rett tid." Dette står i strid med tidligere uttalelser der han har gitt seg ut for å være nettopp en "White Hat Hacker".

Ifølge Tech TV lyder siktelsen på datainnbrudd og ulovlig besittelse av passord. Strafferammen skal være opptil fem års fengsel.

Samtidig som han har trådt noe lenger inn i gråsonen enn det man vanligvis oppfatter med begrepet "etisk hacking", har Lamo også sørget for medieoppmerksomhet omkring sin person. Han stilt opp til intervju for alt fra lokalaviser og Wired til italienske nettmagasiner og store tv-selskap som ABC. Bildet som Wired tok av ham sammen med hackerselebriteten Kevin Mitnick og Kevin Poulsen fra Security Focus, er fortsatt tilgjengelig på nettet. En talsperson for filmselskapet Trigger Street sier til Tech TV at de har fulgt med Lamos vandringer i lengre tid, med tanke på å lage en dokumentar. Den vil sannsynligvis ha den nært forestående overgivelsen til politiet som et høydepunkt.

Redaktør Kevin Christley i nettmagasinet TechFocus skriver i en kommentar at selv om Lamo hacker for moro skyld og for å få oppmerksomhet – og ikke for penger – vil saken hans ende opp som "enda en spiker i kisten" for hacker-romantiske forestillinger. Christley er selv IT-sikkerhetsekspert med avtalte penetrasjonsforsøk som spesialitet.

Til toppen