Selvbyggere får oppgradere til Windows x64

Windows XP-brukere som har bygget PC-en sin selv, kan nå relativt fritt bytte over til x64-utgaven.

Windows XP-brukere som har bygget PC-en sin selv, kan nå relativt fritt bytte over til x64-utgaven.

Da Microsoft for en måned siden lanserte x64-utgaven av Windows XP Professional, fortalte selskapet at brukere ferdigbygde PC-er med OEM-utgaven av operativsystemet mot betaling av frakt kunne veksle inn sin 32-bits lisens mot en tilsvarende x64-lisens, hvis deres PC var utstyrt med en prosessor som kan kjøres x64-utgaven av Windows XP.

For å gjøre dette, måtte brukerne oppgi nummeret på "Certificate of Authenticity", som står på et klistremerke festet på PC-en.

For brukere som har bygget sin egen PC, har dette bydd på problemer, siden de ikke har et slikt sertifikat, selv om de har en lisensiert versjon av Windows XP installert på maskinen.

    Les også:

Nylig har Microsoft gjort visse endringer, slik at også brukere som har en hjemmebygget PC, kan få ta i bruk x64-utgaven av Windows XP, uten å måtte kjøpe en nye OEM-utgave. OEM-utgavene selges ikke separat, men kan leveres sammen med det Microsoft kaller en "vesentlig PC-komponent", for eksempel en prosessor, hovedkort eller harddisk.

Kravet for å kunne motta Windows XP Professional x64 Edition, er at brukerens PC må ha blitt bestilt eller bygget mellom 31. mars 2003 og 31. juli 2005, i tillegg til at den inneholder en x64-kompatibel prosessor. Brukeren må ha en Retail-, System Builder- eller OEM-utgave av 32-bits Windows XP Professional å bytte inn, og kunne oppgi produkt-id’en til Windows-installasjonen. Hvordan du finner denne, er vist på denne siden.

Brukere av 32-bits Windows XP må være klar over at dette er en enveis prosess som ugyldiggjør brukerens lisens på 32-bits-utgaven. Det er altså ikke mulig å gå tilbake hvis x64-utgaven ikke fungerer som forventet. Et alternativ er først å laste ned og prøve ut Windows XP Professional x64 Edition Trial Software, som kan testes i 180 dager.

64-bits utgaven krever 64-bits drivere til all maskinvare, i tillegg til 64-bits drivere til programvare som antivirusprodukter og brannmurer. Antallet antivirusprodukter som støtter x64-utgaven av Windows XP er foreløpig få, men noen finnes. Blant annet er både gratis- og betalversjonen av Avast! Antivirus nå tilgjengelige for x64-utgavene av Windows.

For å bytte inn en 32-bits Windows XP-lisens med en x64-utgave av den samme, må brukeren besøke denne siden. Kunden må betale for ekspedisjon, frakt og eventuelle lokale avgifter.

Microsoft vil tilby denne muligheten fram til 31. juli i år.

Til toppen