Selvstendige konsulenter håver inn millionlønn

Consitel-sjef Geir Havnelid har oppskriften for hvordan konsulenter kan tjene en million eller mer.

Selvstendige konsulenter håver inn millionlønn

Consitel-sjef Geir Havnelid har oppskriften for hvordan konsulenter kan tjene en million eller mer.

Geir Havnelid er en kjent bransjemann, og med sin bakgrunn fra både HP, Telia, Santech Micro Group og Norsk Data, figurerte han ofte på forsiden av IT-avisene på 90-tallet.

Så har det vært stille rundt Havnelid, men mannen har på ingen måte ligget på latsiden. I 1997 etablerte han meglerselskapet Consitel som formidler konsulenttjenester. Consitel er ansvarlig for å administrere eksisterende kontrakter, i tillegg til å være en salgskanal for den enkelte konsulent.

digi.no har over flere artikler skrevet om konsulentlønninger som spriker fra 400.000 til halvannen million kroner. Geir Havnelid forklarer spriket:

- Problemet er ofte at selvstendige konsulenter ikke klarer å fakturere 1.850 timer i året, som er et normalt arbeidsår. Ved å bruke kona og meg som sporhunder kan vi klare å gi langvarig oppdag som gi konsulenten fra en million og oppover i lønn, forklarer Havnelid.

En slik lønn mener han vil være vanskelig å oppnå for en lønnet konsulent i fast ansettelse, som da må regne med kanskje bare halvparten. Ved at Consitel kun består av to personer og dermed kan holde kostnadene på et minimum, kan flere midler da altså fristilles til konsulentene ute i arbeid.

På Monster søker Consitel nå etter flere erfarne java-programmerere som blir forespeilet en lønn fra en million kroner.

Mens profesjonelle hodejegerselskaper i dag sliter med å finne de riktige kandidatene til sine oppdragsgivere, hevder Havnelid at han i det store og hele har klart å levere hele tiden.

At butikken går bra viser regnskapstallene for de tre siste årene. Omsetningen vokste fra 17,5 millioner til 31,7 millioner kroner fra 2005 til 2006, og endte opp på 45 millioner i fjor. Utbytte vokste fra 1,4 millioner i 2005 til 3,1 millioner i 2006.

- Vi følger markedet og gjør som mange andre i bransjen det bra nå, men vi klarte det faktisk bra også under nedgangstiden i 2002, sier Havnelid til digi.no.

På Nesbru driver han butikken sammen med sin kone og partner; Liv Havnelid som også har lang bakgrunn fra IT-bransjen (Oracle, HP, Integraph og Tektronix). Hun holder orden på det administrative.

Havnelid tror nettopp bransjebakgrunnen og personlige relasjoner er oppskriften til at selskapet i dag går så bra. Gjennom årene har han opparbeidet seg en base på 1.000 selvstendige konsulenter. Han hjelper dem som ønsker å går fra en fast stilling til å bli selvstendig og omvendt.

- For en oppdragsgiver har jeg blitt bedt om finne en IT-leder for et stort rederi, og i basen har jeg funnet to til tre stykker som kan være aktuelle for jobben, forteller Havnelid.

Havnelid bruker to modeller for rekruttering, blant dem er try and hire, som innebærer å prøvekjøre konsulenten i fem måneder.

Havnelid tegner en vanlig konsulentavtale og leier ut konsulentene på timepris. Når perioden er over kan selskapet ansette konsulenten uten overgangssum dersom de er fornøyd med jobben.

Mange seniorkonsulenter som har jobbet selvstendig, men som ønsker å gå over til fast jobb, har tatt kontakt med Havnelid.

Det siste halvannet året har Havnelid rekruttert 15 mennesker for en teleoperatør på denne modellen. For jobben tar Havnelid 70.000 kroner, som han mener bare er en tredel av de hodejegere tar.

På utleie av konsulenter har Havnelid nå 30 konsulenter i arbeid som jobber i prosjekter ute hos kunden.

Til toppen