TELEKOM

Senator: Amerikanske kampfly kan forlate Storbritannia hvis Huawei får 5G-oppdrag

Senator Tom Cotton antyder at amerikanske flystyrker kan bli trukket ut av Storbritannia hvis landet bruker Huawei i utbyggingen av 5G-nettet.

Den republikanske senatoren Tom Cotton antyder at USA kan komme til å trekke ut kampfly av Storbritannia hvis landet bruker Huawei i 5G-nettet.
Den republikanske senatoren Tom Cotton antyder at USA kan komme til å trekke ut kampfly av Storbritannia hvis landet bruker Huawei i 5G-nettet. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
3. juni 2020 - 07:13

Den republikanske senatoren regnes som en av president Donald Trumps nære allierte.

I januar besluttet britiske myndigheter å godta at kinesiske Huawei, som er en av de fremste aktørene innen neste generasjons mobilteknologi, bygger opptil 35 prosent av dette datanettverket i Storbritannia.

Statsminister Boris Johnson lovte imidlertid å stenge det kinesiske selskapet ute fra sentrale, sensitive elementer av nettverket, særlig de delene som håndterer personlige data.

I Washington hevdes det imidlertid at Huawei likevel kan overvåke kommunikasjonen og også være i stand til å ganske enkelt stenge det britiske mobilnettverket på ordre fra Beijing.

Cotton snakket tirsdag til britiske parlamentsmedlemmer, og han uttalte da at amerikanske F-35-fly i Storbritannia og deres presisjonsvåpen kan bli rammet av sikkerhetsproblemer hvis landet bruker Huawei.

– I årene som kommer planlegger USA å bygge opp forsvarsnærværet i Stillehavet. Denne oppbyggingen kan føre til at vi blir nødt til å flytte styrker fra andre oppdrag, sa Cotton i en høring med forsvarskomiteen som ble gjennomført som et nettmøte.

– Amerikanske tjenestemenn innser at styrkene våre vil stå overfor en sikkerhetsrisiko i Storbritannia de ikke vil stå overfor i Stillehavet, sa han.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.