Senator selv tatt med "piratvare"

Senator Orrin Hatch, som forrige uke gjorde seg bemerket med å foreslå drastiske tiltak mot musikkpirater, er selv tatt for å benytte piratkopiert programvare.

Senator Orrin Hatch, som forrige uke gjorde seg bemerket med å foreslå drastiske tiltak mot musikkpirater, er selv tatt for å benytte piratkopiert programvare.

Orrin Hatch, en senator som representerer republikanerne i Utah, oppfordret i forrige uke teknologer til å utvikle metoder for over Internett å ødelegge datamaskinene til de som laster ned eller tilbyr ulovlige kopier av musikk.

    Les også:

Nå viser det seg at Hatch kanskje ikke er blant dem som burde snakke høyest om piratkopiering. Ifølge Wired viser det seg nemlig at Hatch selv bruker ulisensiert programvare på hans offisielle nettsted. Wired antyder at Hatch derfor er nær ved å kvalifisere til å få sin datamaskin sabotert etter de metoder han selv etterlyser.

Senatorens nettsted tar nelig i bruk et JavaScript-basert menysystem utviklet av det britiske selskapet Milonic Solutions. Dette er opphavsrettsbeskyttet kode som ifølge selskapet ikke er blitt lisensiert for bruk på Hatchs nettsted. Så kan man selvfølgelig spørre seg om Hatch egentlig er direkte ansvarlig for bruken av programvare på et nettsted som administreres av andre enn ham selv.

- Det er en ulisensiert kopi. Det er meget uheldig for ham sett i lys av de kommentarene han har kommet med, sier Andy Woolley, daglig leder for Milonic Solutions.

Menysystemet koster i utgangspunktet 900 dollar for en lisens som dekker hele nettstedet. Men det er gratis å benytte hvis bruken er personlig eller ikke-kommersiell. Hatchs nettsted kvalifiserer ifølge Wired trolig til den siste kategorien, men oppfylte tidlig i forrige uke ikke de andre kravene for bruk av koden, blant annet å lenke til Milonic Solutions' nettsted og å registere programvaren for å motta lisenskoden. Selskapet opplyser mot slutten av forrige uke at selskapet som er ansvarlige for Hatchs nettsted, nå har kjøpt en lisens til menysystemet, samtidig som det planlegger å ta betalt når politiske organisasjoner tar i bruk programvare selskapet har utviklet.

Ifølge Wired er ikke Hatch den eneste som urettmessig har benyttet menysystemet til Milonic Solutions. Blant de andre synderne finner man også blant annet Continental Airlines. Flyselskapet skal til og med ha fjernet de delene av kildekoden hvor opphavsretten til systemet er oppgitt.

Men den ulovlige bruken av kildekode var i forrige uke ikke det eneste kontroversielle ved Hatchs nettsted. En plakat med teksten "My Utah Search.com" på en side kalt "Explore Utah", pekte rett til et pornonettsted. En kopi av den originale siden skal fortsatt finnes her.

Til toppen