Send millioner med e-post

Tenk deg følgende mail: "Vær så god. Her er 1.000.000 kroner." To klikk, og pengene overføres til din konto. Amerikanske Bank One har nettopp lansert et system som skal gjøre dette mulig.

Tenk deg følgende mail: "Vær så god. Her er 1.000.000 kroner." To klikk, og pengene overføres til din konto. Amerikanske Bank One har nettopp lansert et system som skal gjøre dette mulig.

En av Amerikas største finansinstitusjoner, Bank One, står bak systemet eMoneyMail. Systemet markedsføres som en trygg og enkel måte å sende penger via Internett på.

Foreløpig er det bare i USA man har denne muligheten. Men Visa Norges kundeservice-direktør Gunstein Melbø, tror dette er en funksjon det er marked for.

- For noen år siden (før internettets dager) startet vi arbeidet med noe vi kalte "money transfer system". Det var noe av det samme prinsippet som eMoneyMail, bare at transaksjonsmeldingen ikke ble sendt via e-post. Derimot skulle den lokale banken til mottakeren sende beskjed om at pengene var kommet. Det ble aldri noe av dette systemet. Det ble rett og slett for tungt å administrere, forteller Melbø.

- Nå når denne funksjonen kan benyttes på Internett, tror jeg absolutt det er marked for den. Idéen om pengeoverføring mellom privatpersoner via Internett er god.

Melbø er imidlertid skeptisk til den amerikanske bankens sikkerhets-system.

- Denne banken har tenkt sikkerhet i opplegget sitt, og tilsynelatende er dataene kryptert i bankens database. Personlig er jeg skeptisk idet man ikke bruker SET-standarden. Dette er en amerikansk bank. Vi har ingen signaler på at dette blir et "standard tilbud" fra VISA International, sier han.

I USA er tjenesten åpen for både privatpersoner og bedrifter som kan sende penger til alle med gyldig e-postadresse. Metoden er enkel. Den som skal sende pengene klikker seg inn på eMoneyMail sitt nettsted, taster inn kredittkortnummeret sitt, beløpet, og e-postadressen til den heldige mottaker.

Mottakeren kvitterer ved å gå inn på samme nettsted hvor man kan velge om man vil ha pengene inn på konto eller få en papirsjekk i posten.

Avsenderen betaler én dollar i gebyr, og mottakeren betaler ingenting (med mindre han eller hun vil ha en papirsjekk sendt hjem til seg med sneglepost). Uavhengig av størrelsen på beløpet som sendes.

Ved bruk av Visa-kort skal pengene være disponible på mottakers konto to til tre dager etter at de er sendt på mail.

Bank One er, ifølge den danske nyhetstjenesten Comon, ikke de første på markedet for e-post betalinger. Firmaet X.com startet allerede i fjor og er nå i gang med å overta PayPal.com, som i dag er den eneste konkurrenten på markedet.

eMoneyMail opplyser på sine hjemmesider at selskapet bruker den nyeste krypteringsteknologien for å ivareta sikkerheten ved slike pengetransaksjoner. De som sender penger får ikke tilgang til opplysninger om mottakers konto, og omvendt; mottakerne får heller ikke opplysninger om avsenders konto.

Til toppen