Send polske IT-studenter på norsk-kurs

Det er ikke bare øst-europeiske snekkere som kan gå på norsk-kurs, det kan også IT-studenter.

Send polske IT-studenter på norsk-kurs

Det er ikke bare øst-europeiske snekkere som kan gå på norsk-kurs, det kan også IT-studenter.

Arbeidsmarkedet for IT-folk er så og si støvsuget. IT-bedrifter må i dag ty til alt fra dyre rekrutteringskampanjer, finnerlønn til dem som tipser om IT-hoder og såkalte sign-on-fees ved kontraktinngåelse, i tillegg til at lønnskravet stadig blir høyere.

    Les også:

Nå mener hodejeger Rolf Nævra i MagellanIT at IT-bedriftene må gå til Øst-Europa for å hente inn arbeidskraft.

– Universitetet i Warszawa og andre høyskoler og universiteter i Øst-Europa utdanner topp kvalifiserte IT-kandidater som kan gjøre en god jobb i Norge. Det IT-bedrifter må gjøre er å gå sammen og tilby norsk språkkurs til universitetene, sier Nævra til digi.no.

Nævra viser til bemanningsselskapet Adecco som har en tilsvarende tilnærming mot det østeuropeiske markedet i forhold til bygningsarbeidere. Adecco har en egen skole i Polen, og tilbyr språkkurs til snekkere mot at de forplikter seg til å komme til norske entreprenørselskaper.

Adecco bekrefter overfor digi.no at dette har vært stor suksess.

Nævra mener det er usunt med den skjeve etterspørselen det i dag er etter norske IT-studenter og unge IT-konsulenter. Norge trenger mer konkurranse og flere å velge mellom.

Det er spesielt nyutdannede sivilingeniører med IT-fordypning fra NTNU som det har vært sterk kiving rundt.

Nævra frykter at dette kan gi unge studenter overdrevne forventninger til hva de faktisk kan utrette, i tillegg til at de nå er i ferd med å bli blaserte.

– NTNU-studentene var langt mer hyggelige for tre, fire år siden, fastslår Nævra.

Å få inn utenlandske IT-kandidater vil ikke bare gi en bedre konkurransesituasjon, men også skape et hyggeligere miljø, tror Nævra.

Både Telenor, EDB og IBM skal ansette over 100 nye IT-hoder hver. Ved at større IT-bedrifter går sammen og finansierer en egen språkskole i samarbeid med høyskolene og universitetene i Polen og Baltikum, kan være en riktig retning å gå for å få inn flere kandidater, tror Rolf Nævra.

Med tanke på at det fort kan koste både 100.000 og 200.000 å rekruttere en IT-person i Norge, kan en språkskole i Øst-Europa være både rimeligere og mer innbringende for norske IT-bedrifter.

Til toppen