FORBRUKERTEKNOLOGI

Send stereolyden gjennom strømkablene

Tyske Devolo tilbyr en løsning for overføring av lyd gjennom strømkablene i bygninger.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. mars 2004 - 14:01

Med stadig flere underholdningsenheter i hjemmet som brukerne kan kobles til stereoanlegget for å best mulig lyd, kreves det gjerne mye kabling. Store kabelmengder rundt om i huset er derimot ikke det de fleste ønsker seg.

En løsning er å benytte en trådløs konvergensboks tilsvarende SMCs EZ-Stream Universal Wireless Multimedia Receiver eller Linksys' Wireless-B Media Adapter. Men dette avhenger av at lydkilden er en datamaskin og at man har installert et trådløst nettverk i hjemmet.

En annen løsning er å utnytte de kablene som allerede er montert, nemlig strømnettet.

Tyske Devolo tilbyr flere ulike adaptere som tar i bruk strømnettet for å sende signaler av forskjellig slag. Blant annet kan man benytte adapterne for å lage et datanettverk basert på strømkablene. Slike løsninger tilbys også av andre leverandører.

MicroLink dLAN Audio er derimot en løsning som Devolo trolig er alene om. Løsningen gjør det mulig å sende lydsignaler fra for eksempel en TV til stereoanlegget via strømkablene. Sentralt i løsningen er lydfilstandarden MP3.

Når lyden hentes fra lydutgangene på TV-en, føres signalet inn i adapterens analoge eller digitale innganger. Adapteren konverterer lydsignalet om til MP3-formatet, som streames kryptert over strømnettet og fanges opp av en annen adapter. Denne dekoder MP3-dataene om til lyd igjen, før signalet sendes til stereoanleggets forsterker. Forbindelsen over strømnettet mellom adapterne, er IP-basert med en båndbredde på 14 Mb/s.

Audio-adapterne har også inngang for mikrofon og utgang for hodetelefon (3,5 mm jack).

Adapterne er kompatible med HomePlug-standarden og konfigureres ved hjelp av programvare installert på en PC knyttet til strømnettet ved hjelp av en dLAN Ethernet-adapter. Ved hjelp av denne kan PC-brukerne også sende lyd i MP3-format rett fra PC-en, uten at lyden må gå om lydkortet.

Rekkevidden til signalene i strømnettet skal være inntil 200 meter, men signalene skal stoppes av anleggets strømmåler. Nøyaktig hvordan dette fungerer, er litt uklart, men adapterne er foreløpig godkjent for bruk innen EU og Sveits.

MicroLink dLAN Audio-adapteren koster 150 euro, MicroLink dLAN Ethernet-adapteren koster 100 euro, mens en startpakke med to Ethernet-adaptere koster 170 euro.

Langt mer informasjon finnes i denne håndboken (PDF).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.