Send store filer på kort tid

Oslo-firmaet FileFlow har funnet en løsning på hvordan man raskt og enkelt kan overføre store filer over Internett - komprimert og kryptert - og uten synlige kvalitetstap.

Oslo-firmaet FileFlow har funnet en løsning på hvordan man raskt og enkelt kan overføre store filer over Internett - komprimert og kryptert - og uten synlige kvalitetstap.

Mange har sikkert opplevd at det kan ta utrolig lang tid å sende store grafikk- og bildefiler over Internett, spesielt hvis man sitter på en ISDN-linje. En annen løsning har vært å brenne en CD med filene og sende den med bud, noe som også er relativt tidkrevende.

Nils Johan Pedersen har bakgrunn fra reklamebransjen, og syntes det manglet gode løsninger for overføring av store filer over Internett. Spesielt mente han grafisk bransje hadde et stort behov for dette. Trykkerier, aviser, bildebyråer og repro-bedrifter sender mange og store filer daglig.


I 1997 begynte han utviklingen av det nye filoverføringssystemet, og i 1998 gikk Fast Search & Transfer ASA inn på eiersiden og som strategisk partner i Pedersens nye selskap FileFlow AS.

Nå lanserer FileFlow sin filoverføringsløsning FastSend i Norge. Pedersen har tenkt internasjonalt hele tiden, og har allerede mange kunder i USA og Korea. Selskapet har også salgsavdelinger i Boston, Brüssel, Sydney og Toronto. På hovedkontoret i Oslo sitter utviklerne.

FastSend kombinerer en ny komprimeringsteknologi med en webbasert ASP-løsning og filkryptering. Filene komprimeres til helt ned mot én prosent av opprinnelig størrelse, og kvaliteten på bildefilene som overføres blir ikke merkbart svekket. Den kraftige komprimeringen gjør at filene kan overføres over en vanlig Internett-linje.

- Jeg har prøvd å sende samme bildefil mange ganger, og det er ikke mulig å se noe forskjell på den sendte filen og originalbildet, fortalte Pedersen under en presentasjon av løsningen.

ASP-løsningen komprimerer og krypterer filene som overføres til en server på Internett. Mottakeren får en epost som forteller at filene er overført, og kan deretter hente filene på serveren. Først når de kommer frem til mottakeren 'pakkes' de opp og og blir leselige.

Små bedrifter kan betale en månedlig brukeravgift for å benytte seg av FileFlows server. Dersom større bedrifter ønsker å kjøpe løsningen og drifte den selv (inhouse), må de regne med å betale rundt 200.000 kroner pluss en årlig vedlikeholdsavgift.

Pedersen understreker at dette er en enkel og åpen løsning, og man trenger kun epost og en nettleser for å benytte seg av filoverføringen. Programmet støtter både Netscape og Internet Explorer, og Pedersen håper å få til et samarbeid med Jon Stephenson von Tetzchner i Opera Software AS.

Som en løsning spesielt laget med tanke på grafisk bransje, er programmet både Mac- og PC-kompatibelt. Det er først og fremst prosessorkraften i maskinen filen sendes fra som avgjør hurtigheten, men linjekapasiteten er også av betydning.

IBM er også en strategisk partner og leverer infrastruktur.


Det finnes flere selskaper som tilbyr løsninger for kryptering av epost og komprimering av filer. Det unike med FileFlows løsning er, ifølge selskapet selv, kombinasjonen av de to.

Til toppen