TIND TECHNOLOGIES

Norsk NTNU- og CERN-spinoff dobler million-inntektene sine hvert eneste år

– Få løsninger kan matche dette.

Tind-teamet er doblet siden i fjor, da dette bildet ble tatt ved CERN Data Center. Daglig leder Alexander Nietzold står foran i bildet. De øvrige fra v. er Øystein Blixhavn, Audun Bjørkøy, Guillaume Lastecoueres, Kenneth Hole og Aurelien Danizel.
Tind-teamet er doblet siden i fjor, da dette bildet ble tatt ved CERN Data Center. Daglig leder Alexander Nietzold står foran i bildet. De øvrige fra v. er Øystein Blixhavn, Audun Bjørkøy, Guillaume Lastecoueres, Kenneth Hole og Aurelien Danizel. Foto: Martin Fürbach
3. okt. 2016 - 09:53

Det er gode tider for det norske IT-oppstartselskapet Tind Technologies, som er spunnet ut av NTNU og CERN med søk- og databaseteknologi utviklet ved det europeiske forskningsinstituttet.

Lagring og visualisering av enorme menger informasjon med åpen kilekodeproduktet Invenio står sentralt. Innholdet blir typisk servert fra en offentlig nettsky.

Og inntektene vokser med rasende fart. I fjor mer enn doblet de omsetningen til 4 millioner kroner, og med nesten en million kroner på bunnlinjen.

Årets regnskap ligger an til nok en dobling med 8 millioner kroner i inntekter, og selskapet forventer like sterk vekst i årene framover.

Bakgrunn: NTNU-ingeniører først med å spre CERN-teknologi

Ja, vi elsker

Tind Technologies har spesialisert seg på å lagre forskningsdata. Det er selve poenget med teknologien som ble utviklet ved CERN, som selskapet er tuftet på.

Et annet satsingsområde er lagring av digitaliserte kulturskatter og innhold av historisk verdi.

Det inkluderer mangt og meget, men fra i dag av også originalmanuskriptet til "Ja, vi elsker", Norges nasjonalsang, skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson i 1859. 

Og noen terabytes med andre godbiter...

Terabytes med kulturskatter

Gunnerus.no blir offisielt åpnet under en markering ved NTNU klokken 13 i dag, men allerede nå kan publikum boltre seg i norske og trønderske kulturskatter, som er blitt digitalisert.

Noe av det omfangsrike arkivet er offentlig tilgjengelig for første gang.

– Totalt dreier seg om mellom 5-10 terabyte med data. Det er mange, mange hundre tusen fotografier eller bildefiler i løsningen, anslår daglig leder i Tind Technologies, Alexander Nietzold overfor digi.no.

Dette er bare én av en rekke slike løsninger selskapet har levert. Kundelisten er imponerende med blant annet størrelser som FN, UNESCO og California Institute of Technology (Caltech).

– Med Caltech har vi akkurat signert en utvidet avtale for å håndtere forskningsdataene de produserer. Vi starter med cirka 15 terabytes, men det kommer til å øke kraftig i årene framover, opp mot petabytes, sier Nietzold til digi.no.

Vis mer

Alt blir lagret i en nettsky. Tind har en egenutviklet løsning som fungerer med de fleste store cloud-tilbyderne. Gunnerus benytter seg av Amazon, både for langtidslagring (Amazon Glazier) og for å servere innholdet i en nettjeneste.

Excel, geodata og XML

– Teknologien vi har utviklet er veldig fleksibel. Det gjøre det mulig å utvikle grensesnitt for hvordan det kan søkes i og oppdages. Vi har også utviklet en del funksjonalitet hvor man kan visualisere de forskjellige bildene på kart, hvis de har geodata. Bildene kan også visualiseres over en tidslinje.

Den største jobben har vært knyttet til migrering av data, inkludert tilhørende metadata.

– Noe har vært i en eksisterende tjeneste, noe har aldri vært tilgjengelig tidligere, noe metadata kommer fra Excel-regneark, og annet fra en XML-struktur. Det har vært ganske mye jobb med å få dette strømlinjeformet og sørge for at vi ikke mister metadata, røper han på telefon fra Geneve.

Oslo, Geneve, Trondheim og nå Silicon Valley

Tind har nettopp etablert hovedkontor i Oslo, etter først å ha holdt til ved innovasjonssenteret på Gløshaugen i Trondheim. Foruten avdelingen i Geneve har de også nylig åpnet sitt første USA-kontor i Palo Alto i hjertet av Silicon Valley.

– Vi har akkurat vokst til 11 medarbeidere. Det har gått ganske bra i år, og i sommer ansatte vi tre utviklere til, og vår første mann i USA. Fra september har vi offisielt et USA-kontor, sier Tind-sjefen.

Invenio-teknologien de benytter er utgitt under en fri lisens, og bygger videre på andre åpen kildekode-prosjekter, deriblant Elastic Search.

Videre har Tind laget en egen stack med funksjonalitet myntet på integrasjon med ulike skylagringstjenester, holde programvaren oppdatert, overvåke infrastrukturen, passe på at responstid og oppetid er tilfredsstillende, samt det å ta backup.

Jeg har sett få andre løsninger som klarer å matche dette.

Superrask visualisering

Løsningen kan streame eller visualisere veldig store filer direkte i nettleseren. En bildefil kan gjerne være på flere gigabytes, så dette er ganske imponerende.

– En bruker kan laste inn et hundretalls bilder, for eksempel et manuskript i løpet av få sekunder. Jeg har sett få andre løsninger som klarer å matche dette, sier en kry Alexander Nietzold. 

– Hva er det som skjer i bakgrunnen, rent teknisk?

– Enkelt forklart bruker vi eksisterende rammeverk (også open source) som iiif og open seadragon sammen med CERN-teknologien. Infrastrukturen vår er satt opp med Amazon og iiif som gjør at vi kan streame bilder direkte fra våre servere. På toppen av dette har Tind utviklet en proprietær cache-løsning som gjør at streamingen/zooming skjer superraskt.

– Nærmest uendelige muligheter

– Vi tilfører stor verdi og kundene ser at løsningene som finnes i dag ofte er utdatert, ikke skalerbare nok og ofte for vanskelige å bruke. Spesielt gjelder det i markedet for forskningsdata, hvor det nesten ikke finnes alternativer som kan håndtere data på en god måte, hevder han.

Nietzold sier at produktet og tjenestene de tilbyr er noe kundene liker godt. Derfor spår han nå at doblingen i inntekter de har opplevd de siste par årene, bare kommer til å fortsette.

Tind Technologies skal derfor også rekruttere flere teknologer framover. Da er kjennskap til og erfaring med programmeringsspråket Python absolutt en fordel, røper han.

Nietzold tenker seg framtidige markeder som helsesektoren og enterprise-markedet. Dit mener han de kan komme seg med noe videreutvikling av CERN-teknologien.

– Mulighetene er nærmest uendelige, mener Tind Technologies-gründeren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.