Sendo saksøker Microsoft for svik og svindel

Sendo skulle vært først ute med en Windows-drevet mobiltelefon. De mener seg lurt og plyndret av giganten over dammen.

I to år visste "alle" at den første Windows-drevne mobiltelefonen - med systemet Microsoft Smartphone 2002 - ville være produsert av britiske Sendo plc. Men i stedet for å lansere Z100 (bildet) etter planen 7. november i år, kunngjorde Sendo at det hadde vraket Smartphone til fordel for Symbian og et samarbeide med Nokia. Av "juridiske årsaker" holdt Sendo tett om motivet for byttet.

Les også

Forklaringen kom rett før jul: Sendo saksøker Microsoft. I søksmålet heter det blant annet følgende:

"Microsofts hemmelige plan var å plyndre det lille selskapet for dets proprietære informasjon, tekniske ekspertise, markedskunnskap, kunder og potensielle kunder. Microsoft brukte falske løfter om at Sendo skulle ble dets lanseringspartner til å vinne Sendos tillit... Microsoft formidlet Sendos proprietære maskinvareekspertise og produksjonshemmeligheter til lavkostnads utstyrsleverandører (OEM-er) som ellers ikke hadde hatt den tilstrekkelige kunnskap til å produsere [apparater etter Smartphone-spesifikasjonen]... Microsoft brukte Sendos kunnskap og ekspertise til egen fordel for å oppnå direkte tilgang til det nye markedet for neste generasjons mobil. Sendo ble drevet til konkursens rand og så brått avskåret."

Leverandøren det siktes til, er HTC, taiwanselskapet som laget apparatet Microsoft brukte under Smartphone 2002-lanseringen i oktober.

Les også

Ifølge britisk presse har forholdet til Microsoft kostet Sendo minst 40 millioner dollar. Det springende punktet i søksmålet skal være hvor mye av Sendos åndsverk som Microsoft la inn i Smartphone 2002.

Sendo ble opprettet i 1999 som et fellesselskap mellom en gruppe britiske entreprenører og den kinesiske mobilprodusenten CCT Telecom Group. Seinere gikk Microsoft inn på eiersiden med 10 millioner dollar, i underkant av 10 prosent av Sendos samlede kapital.

Det hører med til historien at skeptiske journalister spurte Sendo om hva slags sikkerhet de hadde for at Microsoft ikke vil misbruke deres tillit og dumpe dem straks de hadde gitt fra seg det de hadde av kunnskap og kompetanse. Sendo-ledelsen forsikret da at det ville være helt umulig for Microsoft å gjøre noe slikt.

Microsoft har ikke kommentert søksmålet.

Til toppen