Sense-avtale vekker NetCom

Mens NetCom-sjef Terje Christoffersen for tre uker siden varslet at en neppe kunne vente at selskapet ville inngå avtaler om utleie av mobilkapasitet til andre mobilaktører før nyttår, varsler selskapet nå at en avtale faktisk kan være rundt hjørnet.

Mens NetCom-sjef Terje Christoffersen for tre uker siden varslet at en neppe kunne vente at selskapet ville inngå avtaler om utleie av mobilkapasitet til andre mobilaktører før nyttår, varsler selskapet nå at en avtale faktisk kan være rundt hjørnet.

Trolig er det avtalen mellom Telenor Mobil og Sense Communications som ble offentliggjort tirsdag som gjør at NetCom velger å åpne for slike avtaler med tredje operatør tidligere enn planlagt.

På en pressesamling i regi av selskapet for tre uker siden, fortalte NetCom-sjef Terje Christoffersen at blant annet Telepluss-saken førte til at minst ett selskap valgte å vente med sin avtale med NetCom. I tillegg har NetCom selv sannsynligvis valgt å vente med å inngå ytterligere avtaler inntil saken med Telepluss ble avklart, enten via megling i Post- og teletilsynet, eller i verste fall via rettsalen.

Stategiendringen har skjedd i løpet av det siste døgnet, for mens informasjonssjef i NetCom, Guri Wormdahl, tirsdag kunne fortelle digi.no at NetCom ville avvente beslutninger i forvaltnings- og rettssystemer for nye aktører ble sluppet til på NetComs infrastruktur, er hun i dag ikke like avvisende.

- Det skjer ting på den siden, og vi tror vi kan få i stand avtaler i løpet av kort tid, sier Wormdahl til digi.no onsdag.

Hun vil ikke utdype dette nærmere, men antyder at det "kan ha skjedd ting som kan ha endret selskapets oppfatning".

Det som "kan ha skjedd" er at Telenor Mobil har inngått den første avtalen i Norge om utleie av kapasitet i sitt mobilnett til en tredje aktør. Avtalen sikrer Telenor kontroll over eget produksjonsutstyr, og er ikke lik den som Sense ønsket i fjor høst og fikk adgang til av Post- og teletilsynet (PT) i september. Dette PT-vedtaket førte til den såkalte Sense-saken, som i mars kulminerte med Sense sin konkurs.

De nye eierne har i utgangspunktet lagt seg på en snillere linje, men administrerende direktør i Sense Communications, Nadir Nalbant, bekrefter overfor Aftenposten onsdag at målet fremdeles er å få direkte tilgang til mobilnettene inkludert muligheten for å utstede egne SIM-kort. I avtalen med Telenor Mobil, som nå er signert, må Sense kjøpe SIM-kort av Telenor, men kan utstyre kortene og mobilproduktene med eget varemerke.

Informasjonsdirektør i Telenor Mobil, Elisabeth H. Gjølme bekrefter overfor digi.no at selskapet forhandler med flere aktører, uten at hun vil nevne navn.

Blant de "hotteste" av de aktuelle kandidatene kan være Tele 1 Europe som i februar i år inngikk en tilsvarende avtale med Telia i Sverige.

Til toppen