Sensur av Wikipedia vekker oppsikt

Engelske nettleverandører blokkerer tilgang til artikkel som avbilder naken jente. Det har satt sinnene i kok.

Sensur av Wikipedia vekker oppsikt

Engelske nettleverandører blokkerer tilgang til artikkel som avbilder naken jente. Det har satt sinnene i kok.

Nettleksikonet Wikipedia har som uttalt mål å gi hver eneste person på kloden fri tilgang til summen av menneskenes kunnskap.

Fri flyt av informasjon og ytringsfrihet er også tema for mange av foredragene som grunnleggeren Jimmy Wales holder verden over. Tidligere har han blant annet kritisert Kina og Google for sensur.

Sensur av innhold på internett er imidlertid ikke et fenomen som utelukkende rammer land mange forbinder med manglende ytringsfrihet.

BBC melder nå om en britisk blokkade av en Wikipedia-artikkel, som omhandler albumet «Virgin Killer» av det tyske rockebandet Scorpions.

Stridens kjerne er en naken jente avbildet på coveret av albumet deres fra 1976.

Etter å ha blitt advart om at bildet «kan være ulovlig» av et lokalt organ for internettsensur kalt Internet Watch Foundation (IWF), valgte en rekke engelske nettleverandører å blokkere artikkelen.

Blant enkelte frivillige Wikipedia-skribenter blir det ifølge BBC sagt at dette organet ikke bør kunne sensurere et av internettets mest populære nettsteder.

Kritikere av blokkaden pekte også på at det nevnte bildet har vært publisert i en rekke bøker uten at det skal ha medført noe ulovlig.

En rekke Wikipedianere er nå sinte fordi både bildet og teksten på nettstedet er sensurert.

- Det er ingen grunn til å anta at artikkelen eller bildet er ulovlig i noen domsmyndighet i verden. Det er også verdt å merke seg at det samme bildet er tilgjengelig gjennom Amazon, der albumet kan kjøpes av britiske innbyggere, uttaler en jurist i en pressemelding fra Wikimedia Foundation.

Juristen peker også på at bildet befinner seg på tusenvis av nettsider som er tilgjengelig for den engelske befolkningen.

IWF på sin side, uttaler at de tok kontakt med politiet i forkant av beslutningen. Organisasjonen utarbeider en oversikt over nettsteder de mener bør forbys, som er mye brukt av britiske nettleverandører for å filtrere vekk bilder av barnemisbruk og annet innhold som bryter med loven.

Så mange som 95 prosent av alle britiske nettbrukere er ifølge en talsperson hos IWF blokkert fra å se nettsiden.

En talsmann for Wikipedia Foundation sier til BBC at blokkeringen ser ut til å ha stoppet tusenvis av frivillige fra å redigere artikler på Wikipedia.

Her er den omtalte nettsiden.

    Les også:

Til toppen