Sensurert reklame på nett

Antagelig er det bare et snedig reklametriks. Men det virker!

Antagelig er det bare et snedig reklametriks. Men det virker!

Har du sett på TV 2 de siste dagene? I så fall har du kanskje lagt merke til at én reklamefilm er "sensurert" bort under henvisning til norsk lovgivning (?). Men TV-teksten lover at du kan se annonsen på nett.

Dette er da også helt riktig. Går du til www.tv2.no finner du annonse for annonsen (!!) i toppbanneret. Og klikker du på denne, får du reklamefilmen på video over nett. Usensurert.

Hva er det så det hele dreier seg om? I korthet: sykepleierne og deres lønninger. Reklamefilmen er veldig god, og den er temmelig provoserende. At den skulle være så veldig ulovlig, kan jeg derimot ikke forstå, men så er jeg jo heller ikke jurist.

Les digi.no's dekning av saken:


Stortingskomité vil se nærmere på politisk nettreklame

Derimot kan jeg være ganske kynisk. Og som sådan kan jeg godt mistenke TV 2, reklamebyrået og annonsøren selv, for å ha arrangert det hele som et gedigent PR-stunt.

Og hvorfor ikke, egentlig. Som stunt er det nemlig ganske genialt. Jeg har hørt flere snakke om akkurat denne annonsen de siste dagene - med kommentarer av typen "har du sett den forbudte filmen?"/"hva er det egentlig med den derre sensurerte reklamefilmen?"

Når alt kommer til alt, er det ikke mange kampanjer som klarer å komme på folks lepper på den måten. Skal annonsøren oppnå denne typen effekt, må han som regel ty til Benetton-trikset (der fotografiene er så provoserende at den gratis mediedekningen langt overstiger boards-leien). Eller Hennes & Mauritz-knepet (å henge opp så mange deilige, halvnakne modeller langs veibanen at selv offentlige etater snakker om kampanjen som en trussel mot trafikksikkerheten).

Det virkelig unike er imidlertid; at denne gangen er det sykepleierne som annonserer, og ikke et multinasjonalt konsern. Om ikke noe annet, så er annonsen i hvert fall for et formål man kan sympatisere med.

Derfor må jeg kanskje tåle at når jeg er ferdig med å beundre snedigheten i kampanjen, så sitter jeg i grunnen og føler meg lurt. Dessuten skammer meg litt, over liksom å ha gått på limpinnen med begge beina.

Men selvfølgelig unner jeg sykepleierne bedre lønn.

Og det er jo noe som heter at hensikten helliger middelet. - Kanskje.

Til toppen