Sentralt Apple-patent underkjent på nytt

Kan bli avgjørende for erstatningen Samsung må betale.

Sentralt Apple-patent underkjent på nytt
Bilde:

Det amerikanske patentkontoret, U.S. Patent and Trademark Office (USPTO), har på nytt underkjent det meste av den mye omtalte «gummistrikk-patentet», 7,469,381. Patentkontoret kom i oktober i fjor med en ny, men foreløpig vurdering av patentet og erklærte alle de 20 punktene i patentet for ugyldige. I en ny og muligens endelig vurdering som ble kjent denne uken, har patentkontoret opphevet ugyldiggjøringen av tre av punktene i patentet – 14, 17 og 18.

Patentet spilte en betydelig rolle i rettssaken mellom Apple og Samsung i august i fjor. Juryen mente at Samsung krenket punkt 19 i patentet, men bare dette. Dette punktet er ikke blant de tre punktene som har overlevd de nye granskningene til det amerikanske patentkontoret. Siden rettssaken mellom de to selskapene ennå ikke fullstendig avgjort, vil dette trolig få konsekvenser for hvor stor erstatning Samsung vil måtte betale til Apple. Det er dommer Lucy Koh som har siste ord i den saken.

Ifølge FOSS Patents ble punkt 19 vurdert av patentkontoret som ikke bare åpenbart, men også som «ikke nytt».

– Ikke endelig

Men Apple har tydelig ikke tenkt å nøye seg med å ta patentkontorets beslutning til etterretning. Tvert imot mener selskapets toppadvokat, Michael Jabobs, at selskapet fortsatt har minst én mulighet igjen til å endre patentkontorets avgjørelse. Dette skriver CNET News, som viser til et ferskt rettsdokument skrevet av Jacobs.

I dokumentet skriver Jabobs at patentkontorets «endelige» beslutning ikke signaliserer slutten på etterprøving hos kontoret, og enda mindre vurderingen av patentmulighetene for de punktene som har blitt etterprøvd.

Ifølge CNET News betyr dette i praksis at Apple kan anke beslutningen. Dersom det ikke lykkes, kan selskapet dessuten bringe beslutningen til en domstol.

Ifølge FOSS Patents-bloggen har Apple to måneder på seg til å svare. Også Groklaw har flere detaljer og vurderinger om den seneste utviklingen i saken.

Juryen i saken, som tilkjente Apple en erstatning på 1,05 milliarder dollar, har i etterkant fått svært mye kritikk. Allerede er det klart at erstatningssummen midlertidig er blitt nesten halvvert av dommer Koh, fordi hun mener deler av erstatningssummen ble basert på utillatelig rettslig teori. Dommeren vil derfor at den eventuelle erstatningen knyttet til 14 av de berørte Samsung-enhetene skal behandles på nytt i en ny rettssak.

Men uansett hva Koh bestemmer seg for å gjøre, er det for lengst klart at både Apple og Samsung vil anke hele saken til en høyere domstol.

    Les også:

Les mer om: