JUSS OG SAMFUNN

Sentralt iOS-patent ugyldiggjort

– Uten oppfinnerhøyde, mener tysk høyesterett.

Apple patent på skyvelåsen i iOS som kalles for «slide to unlock»
Apple patent på skyvelåsen i iOS som kalles for «slide to unlock» Bilde: TaurusPhotography / Alamy/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. aug. 2015 - 14:50

Ankeinstansen til Bundesgerichtshof i Karlsruhe, Tysklands føderale høyesterett, har ifølge blant annet Reuters opprettholdt en kjennelse fra en lavere, føderal domstol som i 2013 erklærte Apples europeiske «slide to unlock»-patent som ugyldig.

Dette bekreftes også av en pressemelding fra domstolen.

Leste du denne? Apple-designsjef går av 

Motorola

Bakgrunnen for kjennelsen er at Apple i 2012 fikk medhold i en midlertidig forføyning mot Motorola Mobility på grunn av påstått krenkelse av dette patentet. Denne saken har siden da «ligget på vent» i påvente av utfallet av Motorolas motsøksmål med krav om ugyldiggjøring av patentet.

Årsaken til at domstolen nå har erklært patentet for ugyldig, er at den mener at N1-mobilen til svenske Neonode demonstrerte en tilsvarende teknikk allerede et år før iPhone ble lansert i 2007.

Domstolen mener derfor at gjenstanden for patentet ikke er patenterbar fordi det inne innebærer oppfinnerhøyde.

Bakgrunn:Ny løfter om Neonode-mobil

USA

Ifølge Florian Müller, som blogger mye om blant annet mobilpatenter, har til sammen 15 dommere nå kommet fram til at Apple-patentet ikke er gyldig. Det eneste unntaket skal være amerikanske Lucy Koh, dommer ved United States District Court for the Northern District of California, og mest kjent fra den amerikanske utgaven av patentstriden mellom Apple og Samsung.

En ugyldiggjøring i Europa påvirker uten videre ikke det amerikanske patentet for den samme oppfinnelsen, men den avgjørelsen kan få betydning for Samsungs anke av Kohs kjennelse til US Court of Appeals for the Federal Circuit.

Les mer: Apple skjerper neste søksmål 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.