BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sequent leverer NUMA-klynger

Sequent gjør krav på å være det første selskapet som kan danne klynger av NUMA-servere ved å kople dem sammen med fullhastighets Fiber Channel.

Eirik Rossen
2. juli 1997 - 15:29

NUMA står for non uniform memory access og viser til en alternativ arkitektur til SMP (symmetrical multiprocessing) for dem som vil lage flerprosesserende servere. NUMA-servere er svært kraftige. De første ble lansert i år. Anvendelsesområdene er omfattende besøksintensive websteder, store transaksjonssystemer, datavarehus osv.

Klyngeløsningen (clustering) som Sequent har valgt, gjør det mulig å øke avstanden mellom NUMA-Q 2000-servere i en klynge til opptil 10 kilometer, og samtidig opprettholde Fiber Channels fulle sammenkoplingshastighet på 100 megabytes per sekund.

Klyngeløsningen er laget slik at klyngen fortsetter å fungere selv om noder faller fra. Slike avstander gir derfor svært god katastrofeberedskap.

Kraftige serverløsninger er typisk for en av trendene i moderne nettverk, der store sentrale enheter igjen betraktes som effektive. Blant Sequents første kunder på klyngede NUMA-Q 2000-servere er Ross Perots selskap EDS.

Klyngene kommer nok ikke til Norge med det første, forteller Bjørn Thorud i Unisys Norge, som håndterer salget av Sequent her i landet.

- I første omgang har vi mer enn nok med å selge enkeltstående NUMA-maskiner, sier Thorud. - Større norske bedrifter som ser på datavarehusløsninger, klarer seg nok med uklyngede NUMA-løsninger i første omgang. Vi må nok vente et par år, til webløsninger er kommet lenger og flere har behov for store servere.

Thorud forteller at flere bedrifter med store webfarmer ser på muligheten til å koke de mange serverne ned til en NUMA-server. Det vil blant annet gi et enklere driftsmiljø.

Thorud sier han håper på to NUMA-Q 2000-installasjoner i Norge i år, begge i fjerde kvartal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.