BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ser for seg nordisk mobilgigant

Telenor og Telia vil enten alliere seg med eller kjøpe det danske mobilselskapet Sonofon, for å sikre en egen mobilvirksomhet av en viss størrelse i Danmark. Samtidig vil Tele Danmark inn i svenske NetCom AB, som kan sikre selskapet sammen med Ameritech kontroll med norske NetCom ASA.

Frode Eriksen
26. juli 1999 - 09:31

Dette scenariet for det nordiske mobilmarkedet tegner investeringsbanken Gudme Raaschou i en analyse publisert i Baltic Report skriver Jyllands-Posten.

Banken ser for seg to store nordiske mobilselskap der Telenor, Telia og danske Sonofon står på den ene siden og Tele Danmark, NetCom AB og NetCom ASA står på den andre siden. Et alternativ for Tele Danmark, som i dag har Ameritech i ryggen (som nå arbeider for fusjon med teleselskapet SBC), er svenske Europolitan som i dag eies 71 prosent av det britisk-amerikanske mobilselskapet Vodafone-AirTouch.

Men NetCom AB er et bedre valg, siden dette sikrer kontroll eller innflytelse over Sveriges nest største teleselskap. I tillegg sikres kontroll over norske NetCom ASA gjennom NetCom ABs 25 prosent sin eierandel via mobilselskapet Comviq foruten Ameritechs aksjepost på 25 prosent. Selskapet kan kjøpe marginale aksjeposter til 51 prosent, og slipper dermed å løse ut minoritetsaksjonærene. NetCom AB er imidlertid svært usikkert siden selskapet i realiteten kontrolleres av den svenske finansmannen Jan Stenbeck som eier 22 prosent av kapitalen, men hele 51 prosent av stemmene.

Gudme Raaschou mener Telia og Sonofon matcher godt i Danmark der Telia sitter med et GSM-1800-nett og Sonofon sitt i hovedsak GSM 900-nett. Sonofon representerer vel 800.000 mobilkunder. Banken vurderer at minoritetseieren i Sonofon, Bell South (46,5 prosent) ikke vil sitte som eier på lang sikt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.