Ser lysere på år 2000-problem

Merkantildata (MED) ble utpekt som taperne etter fusjonen mellom Telenor og Telia. Likevel løfter MED-kursen seg, trolig på grunn av foreløpig lysere utsikter for IT-markedet i 1999.

Merkantildata (MED) ble utpekt som taperne etter fusjonen mellom Telenor og Telia. Likevel løfter MED-kursen seg, trolig på grunn av foreløpig lysere utsikter for IT-markedet i 1999.

Databransjen føler seg frem og mange er svært usikre på hva året skal bringe. Hvilken vei år 2000-problemet vil slå, hvor hardt og når, er det få som tør å ha noen mening om.

Henning Kagermann, sjef i SAP, er en av disse få som ikke er usikker. Han har åpenbart ikke blitt sjef i Europas største programvarehus fordi han er sjenert. Under gårsdagens resultatpresentasjon fortalte han om roligere vekst i fjerde kvartal, men slo til med en spådom om 25-30 prosent vekst i 1999. Sammen med hyggelige tall fra Compaq og IBM bidra trolig det sterkt til å løfte Merkantildata på Oslo Børs onsdag.

Tom Adolfsen og kompani er i flere medier - senest i Dagens Næringsliv onsdag - pekt ut som en av taperne på fusjonen mellom Telenor og Telia. Likevel hoppet selskapet opp 4,88 prosent i løpet av dagen til 86 kroner, en ny topp siden bunnoteringen i september i fjor høst. Overfor digi.no har Adolfsen uttalt at han ikke kan utelukke at Telenor/Telia-fusjonen kan gjøre at Telias ledelse blir så opptatt at de nedprioriterer sitt samarbeid med partnere som for eksempel Merkantildata.

- Vi vil nok oppleve at ting kan ta litt lenger tid nå, men på lenger sikt er dette bare positivt, sa Adolfsen, som samtidig svarte benektende på digi.nos spørsmål om hvorvidt det strategiske samarbeidet med Tele Danmark blir viktigere etter "TeliaNor"-fusjonen.

Totalindeksen på Oslo Børs steg onsdag med 1,27 prosent, mens IT-indeksen steg med 2,39 prosent, mye takket være Merkantildatas kurshopp.

Også Opticom steg pent i dag. Hoppet på ti blanke kroner skyldes trolig at digi.no i går og Finansavisen i dag kunne fortelle at det delvis Opticom-eide selskapet Fast Search and Transfer skal opprette en ny internasjonal Internett-søketjeneste.

Den unoterte Fast-aksjen har steget kraftig i det siste og selskapet er nå priset til 2,3 milliarder kroner.

På papiret er dagens taper Computer Advances, men fallet på 19 kroner skyldes ikke noen katastrofe, men at Itera nå er fisjonert og aksjekursen justert.

Den virkelige taperen er EDB ASA, som åpenbart skuffet markedet med sine resultater i dag. Selskapet innfridde på ingen måte markedets forventninger da man onsdag presenterte en omsetningsvekst på bare 3, 8 prosent siden fjerde kvartal i fjor og et resultat på bare 6,2 millioner kroner etter en omsetning på 187,7 millioner kroner.

I løpet av onsdagen falt EDB-aksjen med 6,6 prosent til 24 kroner.

Også Otrum falt onsdag, trolig fordi selskapet la frem resultater på tirsdag som skuffet markedet. Fra en kurs på 36 kroner falt Otrum til 33 kroner i går og videre til 31 kroner i dag.

Til toppen