Ser trussel i trådløs bredbånd

Det engelske analytikerselskapet Ovum advarer i en rapport telefon- og kabelselskapene mot konkurransen som kan komme fra trådløs bredbåndsaksess.

Ovum sier i rapporten at trådløs bredbåndsaksess har potensial til å åpne opp den lokale bredbånds-flaskehalsen, noe som kan avslutte det monopolet telefon- og kableselskapene har idag.

Ovum antyder i raporten, Broadband Wireless: Marked Strategies, at kundens etterspørsel etter mer båndbredde og reguleringmyndighetenes vekt på deregulering og konkurranse, har forsterket interessen for trådløse bredbåndsinvesteringer.

Ettersom konkurranse åpner opp mange markedsektorer innen telekommunikasjonsmarkedet, har vanskelighetene og kostnadene ved å utnytte et fast nettverk ført til en flaskehals i den lokale sløyfen. Dette favoriserer de etablerte telefon- og kabelselskapene som kan ta høye avgifter for bredbåndsaksess.

Men ettersom trådløs bredbåndsaksess utvikler seg til et virkelig allsidig bredbånds kommunikasjonsmedium, vil det ifølge Ovum ha følge følgende fordeler:

  • det er billigere enn en fast løsning
  • det er raskere å implementere
  • det kan konfigureres for én eller flere applikasjoner

Disse faktorene vil åpne veien for at trådløse bredbåndsoperatører kan overgå operatører med faste nettverk på tilbud, samtidig som de kan holde lavere priser.

Dette kan ifølge Ovum få alvorlige konsekvenser for telefon-og kabelselskapene.

- Trådløs bredbåndsaksess er en virkelig trussel til de etablerte operatørene med faste nettverk, sier Kate Hewett, konsulent ved Ovum og medforfatter av rapporten.

- Det gjør det mulig for konkurrenter å entre deres mest lukrative markeder og å kapre deres beste kunder raskt og med små initielle utgifter.

Nye høyfrekvente digitale nettverk tilbyr en toveis bredbåndskanal for multimediatjenester som lover digitalt fjernsyn, interaktiv underholdning, rask Internett-aksess og kommersielle datanettverkstjenester. Ovum mener at trådløs bredbåndsaksess vil posisjonere seg som en tilbyder av underholdning og datatjenester i områder hvor det er stor tetthet av storforbrukende privatkunder og/eller små og mellomstore bedrifter, eller i områder hvor kabelinstallasjon ikke er kostnadseffektivt.

- Reguleringsmyndighetene oppfordrer til trådløse bredbåndstjenester verden over, sier Hewett videre.

- Dette fordi det har potensial til ikke bare å tilby TV-distribusjon og underholdningstjenster, men også datatjenester med høy båndbredde for bedriftsektoren.

Ovum ser for seg at det verdensomspennende markedet for alle faste trådløse tilkoblinger vil øke fra 13 til 145 millioner tilkoblinger i år 2005. Verdien av markedet vil vokse fra sitt nåværende nivå på én milliard dollar til 15 milliarder dollar i år 2005. De største markedene nå er Nord-, Sentral og Sør-Amerika, men Ovum venter at de rask voksende markedene i Sentral- og Sør-Øst Asia snart vil overta denne rollen.

Til toppen