JUSS OG SAMFUNN

Sergey Brin gir millioner til Wikipedia

Oppslagsverket trenger imidlertid mer penger.

Googles co-gründer Sergey Brin kan ta seg råd til å gi en slant til Wikipedia. Ifølge Forbes er han verdens 24. rikeste med en personlig formue på nær 20 milliarder dollar.
Googles co-gründer Sergey Brin kan ta seg råd til å gi en slant til Wikipedia. Ifølge Forbes er han verdens 24. rikeste med en personlig formue på nær 20 milliarder dollar. Bilde: Google
22. nov. 2011 - 13:19

Wikipedia har lang tradisjon for å be om pengegaver på tampen av året. Øvelsen gjøres for at den ideelle stiftelsen Wikimedia skal kunne finansiere neste års drift.

Grunnleggeren Jimmy Wales står også i år i spissen for innsamlingsaksjonen, som avhenger av givergleden til både små og store.

- Hvis alle som leser dette donerte 50 norske kroner, hadde det holdt med innsamling bare én dag i året, skriver Wales i årets appell.

Googles medgründer Sergey Brin og kona Anne Wojcicki har meldt seg som en av årets største bidragsytere. De gir en halv million dollar gjennom sitt felles veldedighetsfond. Google som selskap har også tidligere vært en prominent bidragsyter. I fjor ga søkegiganten to millioner dollar til samme formål.

Til neste års budsjett oppgir Wikipedia at de trenger drøyt 28 millioner dollar. Pengene går for det meste til drift av serverparken og videreutvikling av programvaren.

- Da jeg grunnla Wikipedia kunne jeg ha gjort oss avhengige av bannerannonser, men bestemte meg for å gjøre noe annerledes. Det er greit å være kommersielle, og annonser er ikke et onde. Men det passer ikke her. Ikke på Wikipedia, skriver Wales.

Mens Google kan ha nær én million servere, nøyer Wikipedia seg med 679 servere og 95 medarbeidere. Nettleksikonet er verdens femte mest besøkte nettjeneste, med rundt 450 millioner unike brukere hver måned, oppgir han.

Selv om pengeinnsamlingen så langt har vært en stor suksess, har vi fremdeles ikke nådd årets målsetning, oppgir Wikipedia i en twittermelding. Årets innsamlingsaksjon ble startet i forrige uke og skal etter planen avsluttes i januar 2012.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.