BEDRIFTSTEKNOLOGI

Server/ruter for bedre fjerntilgang

Tirsdag 17. februar kunngjør Bay Networks noe de kaller en "server/ruter" for fjerntilgang til lokalnettet, spesielt tilpasset behovene i små organisasjoner.

Eirik Rossen
15. feb. 1998 - 01:11

Denne store amerikanske leverandøren av nettverksbokser er i ferd med å kjøre fram et stort antall apparater med nye blandinger av funksjonalitet. Den spesialiserte "server/ruteren" for fjerntilgang til lokalnett er døpt Nautica 4000. Den koples til et lokalnett - under Novell Netware eller Windows NT - og kan ta imot opptil 16 fjerne brukere, enten per analoge telefonlinjer eller per ISDN. Brukerne, som også kan være små fjerntliggende lokalnett, får tilgang til alle tilgjengelige tjenester i lokalnettet, også Internettet og tjenester i organisasjonens utvidede nettverk.

- I sitt hjerte er apparatet en avdelingsruter, sier Patrick Grillo som har ansvaret for å markedsføre det i Europa, Midt-Østen og Afrika.

- Vi har spesialisert det med tanke på å håndtere eksterne brukere.

Selv om den formelle kunngjøringen skjer 17. februar, ble det første eksemplaret av Nautica 4000 levert 4. februar. Utstyrt med fire grunntilkoplinger for ISDN (altså 8 B-kanaler) og åtte modemer, er prisen rundt 8000 dollar.

De nærmeste månedene vil det komme tilleggsmoduler som utvider apparatets kapasitet. En ekspansjonsmodul som loves til mars vil doble tallet på både modem- og ISDN-linjer. Til april loves en WAN-modul for opptil fire samtidige tilkoplinger over V.35, V.24 eller X.21. I juni skal det komme en modul for ISDN PRI.

- En av grunnene til at apparatet kan utvides på denne måten, er den funksjonaliteten som er bygget inn i boksen, sier Grillo.

- Det er nedfelt programvare som sørger for mange ulike former for datakompresjon, og som også har andre opplegg for optimal utnyttelse av båndbredde. Dessuten er det sikkerhetsfunksjoner, blant annet tilbakeringing og flere alternativer for å kontrollere brukernavn og passord, samt håndtering av de grunnleggende metodene for administrasjon av nettverksenheter.

Noe av det som overrasker ved at apparat som ellers ser ut til å tilby moderne løsninger, er at modemene fortsatt er av typen V.34. Først om seks måneder vil Bay kunne levere Nautica 4000 med såkalte 56K-modemer.

- I andre apparater tilbyr vi allerede 56K-modemer, og der er vi alene om å gi kunden fritt valg mellom de to konkurrerende løsningene X2 og K56flex. I disse dager er den internasjonale teleunionen ITU i ferd med å ferdigstille en internasjonal standard for 56K-modemer, kalt V.90, og straks det skjer, vil denne standarden kunne bakes inn i våre 56K-løsninger. Årsaken er at modemene er bygget opp gjennom DSP-teknologi (digital signal processing) som kan oppgraderes gjennom programvare.

Det er fort gjort å gjøre Grillo oppmerksom på at dette svaret unngår det egentlige spørsmålet om hvorfor Nautica ikke har 56K-modemer i dag. Og da kommer en sjelden innrømmelse:

- Nautica 4000 er opprinnelig et produkt som Xylogics gjorde klart for over et år siden. Da Bay overtok Xylogics i november 1996 var selskapet i praksis uten styring. Det var lite kampånd, vi hadde overtatt en rekke selskaper, og vi hadde ingen felles idé om hvem vi egentlig var eller ville bli. Vi oppdaget likevel når vi så nærmere på produktet at idéen var utmerket, men at utførelsen ikke var på høyde med de kvalitetskriteriene vi tross alt var enige om å stille. Det har tatt tid å løfte Nautica til disse kriteriene, og vi valgte i første omgang å gjøre det uten å endre på sentrale komponenter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.