Serverer gratis Office-kopi over Internett

Sun har lansert Starportal, en Office-kopi du kan bruke over Internett på alle typer PC-er og lommemaskiner uten installasjon.

Sun har lansert Starportal, en Office-kopi du kan bruke over Internett på alle typer PC-er og lommemaskiner uten installasjon.

Sterkt forsinket er Sun Microsystems Inc endelig klar med Internett-versjonen av kontorprogramvare-samlingen Staroffice.

Sun kjøpte det tyske selskapet Staroffice i 1999 og har siden delt ut Windows- og Mac-samlingen gratis, både på CD og over Internett.

Men Sun har også lovet en Internett-versjon skrevet i Java.

Denne versjonen, nå kalt Sun Webtop, er nå ferdig. Meningen er at Internett-tilbydere, ASP-selskaper og bedrifter kan hente ned programvaren gratis og dele den ut til sine brukere, enten over Internett eller lokalnettet.
Samlepakke:
Staroffice og Webtop gir følgende samling programmer:
Writer - tekstbehandling
Calc - regneark
Impress - presentasjon
Draw - tegning
Base - database
Schedule - almanakk
Mail - epost
Discussion - news leser

Forskjellene til Microsoft Office blir mange. Den viktigste er at du bare laster ned og installerer 2-3 MB første gangen - siden kobler du deg opp og får tilgang til programmene og dine dokumenter. Mestparten av dataarbeidet foregår på server, noe som stiller nye krav her, men de lokale maskinene kan være eldre og enklere.

Fordi programmer er skrevet i Java skal det også kunne brukes på lomme-PC-er og PDA-er uten at du laster ned noe, men responsen vil være litt tregere, forteller Sven Ole Skrivervik i Sun Norge.

Komponentene i Sun Webtop kan også integreres på Internett-sider. Dermed kan lage et Internett-side med redigeringsknapper. Med ett klikk laster man den riktige Webtop-komponenten og kan endre og lagre dokumentet.

Skrivervik forteller at flere store aktører i Norge nå studerer Webtop for å dele ut programsamlingen til sine kunder. Men dette blir trolig ikke aktuelt før Sun er klar med en versjon med norske menyer. I dag må norske Staroffice-brukere nøye seg med danske eller engelske menyer, men programmet har norsk stavekontroll.

- Det ble for dyrt å oversette Staroffice 5.2, men den kommende versjonen (6.0) er langt billigere å oversette. Vi skal dele ut en Staroffice og Webtop i norsk språkdrakt, trolig rundt årsskiftet, sier Skrivervik.

Interesserte bedrifter og Internett-selskaper kan henvende seg til Sun for å få Webtop-programvaren, forteller han.

Til toppen