Servermarkedet i 2003: Ny vekst med Linux og Intel

Gartner mener at servermarkedet vil være tilbake i vekst i 2003. Her er hvorfor:

I en samling analyser for 2003 trekker Gartner frem hva de mener vil skje med forskjellige markeder og IT-produkter, både i 2003 og i årene fremover.

Les også:

Her er hva det store analyseselskapet mener om servermarkedet i 2003.

Gartner tror på bedring i verdensøkonomien og spår derfor at pilen vil peke oppover for første gang siden 2000. For 2002 ble en massiv priskrig med et reelt prisfall, men nå er det ikke så mye mer å kutte i.

Veksten i 2003 vil ikke gjelde for alle. Det er først og fremst leverandørene av Intel-baserte server og produkter for disse som bør smile. For Intel-baserte server vil løfte salget av både Windows og Linux.

Det er Linux som vil øke mest, særlig i store bedrifter, Internett-bransjen og telebransjen. Omsetningen av servere med Linux vil øke til fire milliarder dollar og vil stå for ni prosent av det totale servermarkedet i 2003, tror Gartner. Fordi Linux ennå er relativt nytt og ingen eier produktet, blir support den viktigste faktoren for kundene og dermed leverandørene.

Den hyggelige nyheten er dog at Linux er mye brukt på høyskolene og universitetene, noe som nå bedrer tilgangen på Linux-spesialister.

Men Gartner serverer dårlige nyheter til leverandørene av tradisjonelle Unix-systemer basert på egne RISC-prosessorer, som for eksempel IBM og Sun. Omsetningen av de dyrere og større RISC-serverne vil nå for første gang bli mindre enn Intel-serversalget - 18,1 milliarder dollar mot 18,8, mener Gartner. Dette skyldes mye at Intel-produsentene lykkes med å lage servere med stadig flere prosessorer. Slike servere kan skalére på en enklere og billigere måte enn RISC-systemene, men man mangler fremdeles noe mellomvare og programvarestandarder.

Til toppen