ANALYSER

Servermarkedet vil stagnere

Gartner tror det globale servermarkedet vil oppleve svært lav vekst i både 2005 og 2006.

15. mars 2005 - 07:54

Analyseselskapet Gartner har revidert sin prognose for det globale serversalget ut 2006.

Nye tall for 2004 går ut på at man vil ha en vekst fra 2003 på 7,0 prosent, til 49,4 milliarder dollar. Men de siste kvartalene er veksten på årsbasis jevnt redusert. Den var 9,6 prosent i første kvartal 2004 (i forhold til første kvartal 2003), mens de mest sannsynlige vekstanslagene for de øvrige kvartalene er henholdsvis 8,0 i andre, 6,0 i tredje og 5,0 i fjerde.

Prognosene for 2005 og 2006 er gjengitt i tabellene nedenfor ut fra tre scenarioer. Det «mest sannsynlige» er det Gartner tror mest på, mens «større vekst» er noe mer optimistisk, og «mindre vekst» noe mindre optimistisk.

En rekke faktorer påvirker utviklingen av servermarkedet, skriver Gartner. En ny faktor er tendensen til tjenesteorientert salg, der man gir rabatter på maskinvare for å oppnå stabile tjenestekontrakter over flere år. Det medfører at fortjenesten tas på tjenestesiden i stedet for på maskinsiden.

Teknologi for å virtualisere maskinressurser preger nå både Windows, Linux og Unix. Virkningen på servermarkedet er tvetydig. Siden hensikten – og virkningen – er mer effektiv bruk av ressursene, virker dette negativt på omsetningen av servere. På den andre siden krever virtualisering stadig kraftigere servere, og følgelig nye investeringer.

Den lave dollarkursen bidrar i noen områder til en gunstig prisutvikling på servere, og følgelig til større kjøpelyst.

Økt ønske om trådløst samband krever investeringer i infrastruktur. Det skulle bidra til å selge flere servere. Siden disse i hovedsak er forholdsvis rimelige, er ikke denne tendensen noen drivkraft for servermarkedet som helhet.

Gartner mener å registrere økt vilje fra bedrifter til å anvende regneintensive analyser på seg selv. Det krever tyngre maskineri.

Økt bruk av smarte mobiltelefoner, PDA-er og andre former for mobile tynnklienter vil kreve større investeringer på serversiden.

Overgang til mer web-basert kundebetjening vil kreve større ytelse på serversiden.

Budsjettbegrensninger og skjerpet konkurranse fyrer opp under en tendens til å velge rimelige servere framfor RISC-baserte maskiner. Det fyrer opp under vekst i de rimeligere segmentene, og tilbakegang i de dyrere. Gartner antar at denne tendensen vil fortsette.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.