RESULTATERFINANS

Serversalget tilbake til 2006-nivå

Kun ett merke opplever økt interesse.

16. feb. 2009 - 08:50

Høstens finanssmell får hovedskylden for elendig salg av servere i det norske markedet. Fjerde kvartal i fjor stupte salget med 26 prosent, sammenlignet med samme periode året før.

Det er tredje kvartal på rad med tilbakegang.

Ikke siden 2006 er det solgt like få servere her til lands. Totalt ble det i fjor solgt fire prosent færre servere sammenlignet med 2007-tallene.

Den størst smellen måtte IBM tåle, som solgte nesten to tusen bokser færre i 2008 sammenlignet med 2007, tilbake hele 28 prosent. Det viser tall som Finansavisen i dag har regnet seg frem til.

Kun ett selskap opplevde økt salg i fjor. I vanskelige tider klarte markedslederen HP å øke serversalget med 11 prosent.

Ikke overraskende er det finanskrisen, som mange bedrifter begynte å oppleve i overgangen mellom tredje og fjerde kvartal i fjor, som av leverandører trekkes frem som den viktigste grunnen til omsetningssvikten.

- Mot slutten av fjoråret satte mange IT-prosjektene sine på vent, særlig blant større bedrifter. Det er noe mer aktivitet blant de små og mellomstore, men det motvirker ikke at serversalget samlet sett faller kraftig, sier analysesjef Anders Elbak i IDC til Finansavisen.

De som venter at dårligere volumsalg gir billigere produkter må dessverre tro om igjen. Flere leverandører har tidligere varslet høyere priser i årets første kvartal, blant annet på grunn av dollarutviklingen.

(Kilde: 1) Finansavisens estimat basert på prosentvis vekst. 2) Finansavisens estimat basert på foreløpige tall fra IDC.)
(Kilde: 1) Finansavisens estimat basert på prosentvis vekst. 2) Finansavisens estimat basert på foreløpige tall fra IDC.)

Markedsandelen for servere i Norge fordeler seg slik blant leverandørene i 2008:

Hewlett Packard: 51,46 prosent

Dell: 23,64 prosent

IBM: 12,85 prosent

Fujitsu Siemens: 5,89 prosent

Andre: 6,16 prosent

(Kilde: Finansavisen)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.