Servertjenester spesielt tilpasset Windows XP

Microsoft har kunngjort beta 3 av det kommende serversystemet Windows .Net. Det tilbyr en rekke applikasjonstjenester spesielt tilpasset klienten Windows XP.

Microsoft har kunngjort beta 3 av det kommende serversystemet Windows .Net. Det tilbyr en rekke applikasjonstjenester spesielt tilpasset klienten Windows XP.

Windows .Net skal erstatte server-variantene av Windows 2000. På Comdex Fall 2001 kunngjorde Bill Gates at en tredje betautgave vil gjøres tilgjengelig i løpet av måneden, med en rekke nye applikasjonstjenester som gjør systemet egnet for den kommende verden av webtjenester, der applikasjoner henter funksjoner fra hverandre direkte over web.

Ifølge Microsoft skal Windows.Net tilby integrert støtte for både XML-baserte webtjenester i sin alminnelighet, og for selskapets eget rammeverk for slike tjenester, .Net Framework, som hittil har vært gjort tilgjengelig som frittstående utviklingsverktøy, også i beta-versjon. "Den nye generasjonen av Windows-servere utgjør grunnlaget for Microsofts plattform for XML-baserte webtjenester", heter det i forhåndsomtalen. .Net Framework inneholder blant annet en felles runtime for alle programmeringsspråk som håndteres av Microsofts kommende integrerte utviklerpakke Visual Studio.Net.

Den integrerte støtten for XML-baserte webtjenester uttrykkes blant annet ved at Windows .Net innlemmer støtte for standarder som XML, SOAP (Simple Object Access Protocol), WSDL (Web Services Description Language) og UDDI (Universal Description, Discovery and Integration) - som Microsoft selv er en pådriver for, sammen med blant andre IBM.

I tillegg til disse påkrevde standardtjenestene, tilbyr Windows .Net også tjenester spesielt tilrettelagt for Windows XP-klientens evner til å håndtere sanntidskommunikasjon - chat, IP-telefoni og videokonferanser - og gjenopprette nylig slettede filer på en nettserver.

Håndteringen av sanntidskommunikasjon gjøres gjennom å tilby tjenester for Session Initiation Protocol - IETFs forenklede form for IP-telefoni (i motsetning til ITUs H.323) - og støtte for Microsofts egne Windows Media Services og Team Services. Talspersoner for Microsoft innrømmer at Windows Messenger under Windows XP er den eneste klienten de kjenner til som kan utnytte disse tjenestene som lover forenklet Internett-basert kommunikasjon og samarbeid mellom individer og grupper spredt både geografisk og på ulike organisasjoner.

Dette er funksjonalitet som hittil har vært levert som atskilte applikasjoner fra blant andre IBM (Lotus) til flere plattformer. Sun Microsystems Inc kunngjorde nylig en "iPlanet Instant Collaboration Pack" som tilbyr bedrifter de samme muligheter til sanntidskommunikasjon og rask oppretting av virtuelle møteplasser for spredte grupper. Det er ganske klart hvor Microsoft vil hen ved å integrere slik funksjonalitet i sine operativsystemer, og det vil antakelig gi antitrusthåndheverne i EU og USA enda mer å tenke på. Det understrekes av det faktum at selv om for eksempel samarbeidstjenesten Team Services ikke krever Microsoft Office på klienten, går alt så meget bedre med Microsoft på hele linja.

Helt siden svært tidlig på 1980-tallet har bevisst brukerorienterte leverandører som Xerox og Apple tilbudt virtuelle søplebøtter der slettede filer oppbevares i gjenopprettbar form inntil brukeren går til det ugjenopprettelige skrittet å tømme den. Microsoft sluttet seg til konseptet på klienten i 1995. Kombinasjonen Windows XP på klienten og Windows .Net på serveren vil gjøre det mulig for brukere å selv gjenopprettede slettede filer på serveren, uten å blande inn driftsavdelingen.

Dårlig sikkerhet på Microsofts webtjener Internet Information Server (IIS) har lenge vær et alvorlig ankepunkt mot Microsofts systemvare på serversiden. Det har gått så langt at Gartner Group i september anbefalte brukerne å se seg om etter noe annet.

Microsoft reagerte på dette ved å lansere et internt initiativ døpt "Strategic Technology Protection Program". Det har ført til at IIS 6, som er en del av Windows .Net, har fått nye sikkerhetsegenskaper, blant annet noe som beskrives som en "ny prosessmodell der det er mulig å isolere prosesser til en viss grad" dersom de opptrer grenseoverskridende.

Windows .Net vil komme i fire selvforklarende varianter: Web Server, Standard Server, Enterprise Server og Datacenter Server. De to siste vil tilbys i både 32 biters og 64 biters utgaver.

Til toppen