Service Pack 2 sperrer mange programmer

Windows XP SP 2 inneholder en rekke nyheter og vil stoppe mange applikasjoner, påpeker både Gartner og IBM.

Noe forsinket er Windows XP nå snart klar til nedlastning, men ta det med ro, sier analyseseskapet Gartner. Selskapet råder sine kunder med å vente med å laste ned Service Pack 2 (SP2) når den blir tilgjengelig.

SP2 er ferdig og Microsoft vil ventelig legge den ut til nedlastning i løpet av de nærmeste dagene.

Bedrifter bør teste oppgraderingen nøye, for SP2 er like mye en oppgradering som en oppdatering - pakken inneholder en rekke nye funksjoner. Dermed er det ikke sikkert at alle eksisterende applikasjoner fungerer, advarer Gartner.

"Vent minst to måneder etter lanseringen - da vil alle større utfordringer og applikasjoner som har problemer med SP2 være kjent" er Gartners råd.

SP2 er et resultat av MSBlaster-viruset. Dette fikk Microsoft til å ta en større gjennomgang av Windows XP og måten man distribuerte oppdateringer på. SP2 innfører derfor en rekke endringer i hvordan XP fungerer.

SP2 er også stor fordi oppdateringen inneholder nye versjoner av Windows Media Player og DirectX - disse kan ikke oppdateres, de byttes ut i sin helhet. SP2 inneholder også ny Bluetooth-drivere, bedre batteri/strømstyring, MovieMaker 2.0, en ny og oppdatert System Update Server 2.0 klient og en større oppdatering av Microsoft's Systems Management Server (SMS) 2003.

Gartner spår at tre prosent av alle hylleprogramvare-pakker og fem prosent av egenutviklet programvare vil få problemer med SP2. Dette er i utgangspunktet ikke så galt, men for store bedrifter som har mange applikasjoner vil garantert få problemer. Ikke minst fordi Microsoft rett og slett har fjernet enkelte funksjoner som noen programmer bruker, påpeker Gartner.

Analyseselskapet mener Microsoft burde ha gjort SP2 mer fleksibel - og at vanlige brukere også burde kunne velge om man ville installere bare sikkerhetsfiksene og ikke nye funksjoner. Bare dersom man kjører en såkalt scripted installering vil man få til dette.

SP2 inneholder blant annet forbedringer på blant annet port-beskyttelse, sikrere behandling av vedlegg, sikrere nettsurfing, bedre minnebeskyttelse og bedre beskyttelse mot port/protokoll-angrep.

Etter å ha understreket behovet for testing nok en gang overfor sine kunder, påpeker Gartner at SP2 gjør det mer attraktivt å bytte til XP. For godt over halvparten av alle bedriftsbrukere på verdensbasis kjører fremdeles Windows 2000. Mot slutten av 2004 vil dette være redusert til 40 prosent, tror Gartner.

Gartner føyer til at de ikke tror Longhorn, etterkommeren til XP, kommer før i 2007. Microsoft selv sier selv 2006. Og det vil gå med lang tid på feilretting før vanlige bedrifter bør ta i bruk dette systemet. Dette understreker behovet for å ta i bruk XP og SP2.

En av aktørene er enig med Gartner er IBM. Selskapet har i en intern epost til sine ansatte nedlagt forbud mot installering av SP2, skriver IDG News Service. IBM har 400.000 PCer og vet gjennom beta-testing av SP2 ikke fungerer mot all intern programvare. Dette gjelder både flere av IBMs nettbaserte appliksjoner og noen ERP-systemer.

IBM skal derfor gjennom scripting tilpasse SP2 til sine interne systemer.

Her kan du lese mer om Windows XP Service Pack 2

Les mer om: