Service Pack 2 til Windows XP er klar

Microsoft annonserte fredag at den andre, store oppdateringen til Windows XP omsider er ferdigutviklet.

Microsoft annonserte fredag at den andre, store oppdateringen til Windows XP omsider er ferdigutviklet.

Microsoft annonserte fredag at Windows XP Service Pack 2 nå er produksjonsklar. Pakken, som etter hvert skal bli tilgjengelig for nedlasting, inneholder en rekke sikkerhetsforbedringer og vil gi Windows XP en del ny funksjonalitet. Sikkerhetsfunksjonaliteten skal gjøre det enklere å hindre at PC-en blir utsatt virus, ormer og andre sikkerhetsrisikoer.

Det er i utgangspunktet litt overraskende at Microsoft fikk laget ferdig servicepakken denne uken. Signaler tidligere i uken tydet på at det nok en gang hadde oppstått problemer som kunne ta noe tid å løse. Nå typer det meste på at oppdateringen vil bli tilgjengelig for nedlasting, i hvert fall for de med engelskspråklig utgave av Windows XP, i løpet av den kommende uken. SP2 for andre språkversjoner vil bli rullet ut i løpet av en periode på to måneder, oppgir Microsoft.

Trolig vil oppdateringen først bli tilgjengelig på denne siden, men fordi Microsoft venter stor pågang, anbefaler selskapet brukerne til å overlate nedlastingen til den automatiske oppdateringsfunksjonen i Windows XP. Da vil nedlastingen kunne fordeles over flere sesjoner, gjerne over flere dager. Dette krever selvfølgelig at denne er skrudd på.

Microsoft forklarer på denne siden hvordan den automatiske oppdateringsfunksjonen kan skrus på.

I alt venter Microsoft at rundt 100 millioner PC-er vil benytte den automatiske nedlastingsfunksjonen for å laste ned den minst 80 MB store oppdateringen i løpet av de neste to månedene.

Windows XP-brukere uten pålitelig Internett-aksess, vil kunne bestille en gratis CD med oppdateringen på Microsofts nettsted etter hvert som servicepakken rulles ut globalt. Selskapet har foreløpig ikke oppgitt noen nøyaktig adresse til en slik bestillingsside.

Microsoft regner med at nye, ferdigbygde PC-er vil kunne være installert med Windows XP Service Pack 2 fra og med september eller oktober.

Selskapet anbefaler bedrifter å gå i gang med å evaluere Service Pack 2 nå, hvis de ikke allerede har startet med dette arbeidet. Særlig bør de mest kritiske systemene, bærbare PC-er og PC-ene til de med hjemmekontor, oppdateres så raskt som praktisk mulig.

    Les også:

Oppdateringene og forbedringene i Windows XP Service Pack 2 fokuserer på tre hovedområder, strengere standard sikkerhetsinnstillinger, forbedret håndterbarhet og kontroll, samt en forbedret og sikrere brukeropplevelse, blant annet gjennom oppdatert støtte for relativt nye teknologier som WLAN og Bluetooth.

Kompatibiliteten til Service Pack 2 med tredjepartsprodukter er det store spørsmålet. Selv om betautgaver av SP2 er blitt lastet ned over en million ganger av brukere som i mange tilfeller har gitt tilbakemeldinger om feil til Microsoft, er det også relativt nylig kommet rapporter om brukere som har slitt, enten med installasjonen av oppdateringen eller i å kjøre ulike applikasjoner. Microsoft hevder å ha testet tusenvis av applikasjoner sammen med SP2, men det vil alltid finnes situasjoner som forblir utestede, inntil en vanlig bruker forsøker og finner ut at det ikke går. Spesielt for bedrifter med systemer som er kritiske for driften, er det derfor viktig å teste ut oppdateringen i sikre miljøer hvor eventuelle problemer kan oppdages uten at det går utover den daglige driften.

Blant nyhetene i SP2 er Windows Security Center. Dette er et verktøy som overvåker tilstanden til programvarebaserte Internett-brannmurer, automatiske oppdateringstjenester og antivirusprogramvare. Verktøyet skal gjøre det enklere for brukeren å se om all viktig sikkerhetsfunksjonalitet er skrudd på. Det skal også gi beskjed om hvilke tiltak som bør gjøres for å sikre PC-ene bedre. Microsoft har samarbeidet tett med ulike tredjeparts programvareleverandører når Windows Security Center er blitt satt sammen.

Microsofts Data Execution Prevention utnytter løsninger som er implementert i noen av de nyere prosessorene fra blant annet AMD og Intel for å redusere risikoen for at noen skal utnytte sårbarheter forårsaket av overflytsfeil i buffere, enten ved hjelp av spesielle verktøy eller ved hjelp av virus og ormer. Denne funksjonaliteten vil først og fremst hjelpe de med helt nye og oppdaterte PC-er, selv om AMDs 64-bits prosessorer riktignok har støttet teknologien helt siden de kom på markedet våren 2003.

Til toppen