UTVIKLING

Sesam deler ut kildekoden

Schibsteds søketjeneste Sesam deler sentral programvare med friprog-bevegelsen.

13. mars 2008 - 13:36

Schibsted Søks Sesam-tjeneste kunngjorde i går i et blogginnlegg at den sentrale Java-teknologien som ligger til grunn for søketjenestene sesam.no og sesam.se nå er offentlig tilgjengelig under GNU Affero GPL V3-lisensen. Teknologien kalles Sesam Search Application Toolkit (SESAT) og består av mellomvare og rammeverk for søk. Dette har vært under utvikling siden 2005 og kan nå lastes ned fra denne siden.

SESAT gjør det mulig å sende en enkelt brukerforespørsel til flere informasjonskilder på en gang. Resultatet blir så analysert, vektet og presentert for brukeren i henhold til konfigurerbare forretningsregler.

- Schibsted Søk AS omfavner konseptet med fri programvare og vi har dratt stor nytte av den friheten til å kjøre, modifisere og forbedre programvaren vi har brukt til å bygge sesam.no og sesam.se, sier Mick Semb Wever, sjefutvikler for SESAT, i blogginnlegget.

- Ved å utgi vårt eget arbeid, håper vi at andre utviklere vil kunne dra nytte av programvaren vi har skrivet, og at den vil inspirere til nye ideer og åpne for nye initiativer, sier Wever.

SESAT-nettstedet oppgis det dog at man kan komme til å vurdere å gi ut SESAT med en proprietær lisens til kunder som absolutt ikke kan bruke en fri lisens. En beskrivelse av hva som anses som avledet arbeid og hva som kan holdes privat i tjenester som tar i bruk SESAT, finnes her.

Lisensen som benyttes, GNU Affero General Public License, tilsvarer den mer kjente GNU GPL, men har i tillegg en seksjon som dekker bruk via et datanettverk. Seksjonen krevet at hele kildekoden må gjøres tilgjengelig til enhver bruker som benytter det AGPL-lisensierte arbeidet, for eksempel en webapplikasjon. Dette skal sikre at de utviklere som benytter seg av programvaren, deler de endringer og forbedringer de gjør.

SESAT skal kunne knyttes til nesten enhver datakilde som er kan nås ved hjelp av Java. Dette inkluderer databaser, søkeindekser, filer, backoffice-systemer og web services. Blant dataindeks-systemene som støttes, finner man blant annet en hel rekke fra Fast, generisk XML-søk, Overture PPC, PicSearch, Platefood PCC, Sensis, Yahoo IDP og Yahoo Media.

Sesam mener selv at SESAT som fri programvare vil være interessant for Java-utviklere som har som oppgave å utvikle søketjenester. Med hele eller deler av SESAT skal utviklerne kunne bygge opp egne søkeløsninger for blant annet nettsteder eller intranett, samt hente ideer og inspirasjon til egne løsninger.

SESAT vil normalt installeres på en Linux-server. Denne må ha en servlet-container, fortrinnsvis Tomcat. Dessuten er Java SE Development Kit (SDK), Maven og Subversion nødvendige ved installasjonen. Noe funksjonalitet under kjøringen krever tilgang på MySQL, og det anbefales også at webserveren Apache benyttes.

SESAT består av fire hovedkomponenter. Hovedapplikasjonen er lokalisert i SESAT Kernel, og denne håndterer selve søkeanalysen, innholdssøke og resultatpresentasjonen.

Programmeringsgrensesnitt basert på WebServices og XML tilbys av SESAM API. Disse gir tilgang til mye av SESATs funksjonalitet.

Klientapplikasjonene plasseres i SESAT SFC (Search Front-end Container). Herfra kan de ta i bruk funksjonaliteten som tilbys av kernel-modulen.

I tillegg tilbys SESAT Adm, som består av administrative plugings og applikasjoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.