JUSS OG SAMFUNN

SET-gjennombrudd i Norge

År 2000-frykten ser ut til å slippe taket blant skeptiske IT-investorer: Siden nyttår har VISA Norge opplevd en storm av henvendelser fra e-handelsaktører som vil implementere SET-løsningen.

Hilde Nyman
18. feb. 2000 - 15:55

Produktsjef Knut Edmund Furu i VISA Norge forteller nå at SET-markedet endelig ser ut til å ta av. Hovedårsaken er at år 2000-frykten omsider har sluppet taket i norske e-handelsaktører, mener han. Etter årtusenskiftet har selskapet tegnet avtaler med ikke mindre enn 41 norske e-handelsaktører. Før jul hadde VISA én, og det var Norges Røde Kors.

Nå går VISA ut med en avtale de har inngått med netthandelsaktøren Zoom om markedsføring av sin betalingsløsning på Zooms sider.

Som en del av avtalen vil VISA SET-logoen bli tydelig eksponert på forsiden til Zoom, og logoen vil også bli eksponert ved nettbutikker som presenteres på Zoom, heter det i en pressemelding fra de to selskapene.

- Avtalen med Zoom er i første rekke en promoteringssak. Vi har også en avtale med Yahoo! internasjonalt, sier Furu.

VISA Norges første SET-avtale kom i stand i desember i fjor da Norges Røde Kors skulle ha innsamlingsaksjon til inntekt for de krigsrammede i Tsjetsjenia. Etter den tid har altså 41 internettaktører tegnet avtale med VISA. De eneste navnene Furu vil gå ut med, er Frelsesarmeen og NetCom - i tillegg til Zoom. Navnene på de andre 38 aktørene vil bli offentliggjort etter hvert, når disse fullt ut har implementert SET-løsningen.

- Mitt inntrykk er at vi merker et helt annet liv i markedet nå etter nyttår. Det skyldes nok både tusenårsskiftet og at aktører strømlinjeformer sine løsninger, understreker Furu.

- Betyr det at SSL er død?

- SSL er et verktøy vi bruker i dag, og vil nok bli brukt i framtiden også, dog på en annen måte. SSL er i første rekke et krypteringsverktøy, sier Furu.

SET står for Secure Electronic Transaction og er en teknisk spesifikasjon for korthandel over Internett. På det norske markedet har nettaktører tenkt lenge og vel på hvordan gjøre netthandel på en sikker måte, og det har hersket stor tvil om sikkerheten ved å bruke kredittkort som betaling for varer og tjenester over Internett.

- Vi har aldri gitt opp SET, men det har tatt tid å komme på plass. Denne standarden fikk vi sertifisert først 10. oktober i fjor, og fra våre kunders side har det vært et bevisst valg å vente til etter år 2000. Da var aktørene ferdig med år 2000-problematikken. I løpet av årets første halvannen måned har vi inngått 41 brukerstøtteavtaler med kunder, sier Furu til digi.no.

- I dag florerer det av ulike betalingsløsninger, og vår løsning skiller seg ut ved at den ikke er på en webserver, men på en virtuell terminal. Forutsetningen er at butikken har en avtale med oss og at de implementerer løsningen, sier Furu. Selve betalingsterminalen er plassert fysisk hos Bankenes Betalingssentral (BBS).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.