Sett opp din egen lokale Wikipedia på 5 minutter

Med en Virtual Appliance trenger man ikke å installere server-programmer.

Sett opp din egen lokale Wikipedia på 5 minutter

Med en Virtual Appliance trenger man ikke å installere server-programmer.

Installasjon av programvare er en av jobbene som tar lengst tid for ansatte på IT-avdelingenes driftsenhet.

Klikk her for å gå direkte til gjennomgangen.

Det tar ofte lang tid å installere en ny server, og ofte kreves det spisskompetanse fra en rekke forskjellige spesialister.

Først skal den fysiske maskinvaren settes opp. Deretter skal det installeres et operativsystem som også må konfigureres og oppdateres med de siste sikkerhetsfiksene. Så må databasen installeres og konfigureres, før mellomvaren installeres (og konfigureres). Når alt dette er klart, kan man endelig begynne å installere applikasjonen som skal kjøre på serveren.

Denne prosessen kan ta lang tid, og hvis det er komplisert programvare det er snakk om, kan det fort også bli en kostbar affære.

En annen problemstilling med serverprogramvare, er når noen ønsker å teste ut et nytt system uten å ha den nødvendige kompetansen for alle komponentene. Et eksempel på det kan være en driftsperson med mye kompetanse på Windows Server, Microsoft SQL Server, Visual Basic og Internet Information Server, men som kan lite om Linux, MySQL, PHP og Apache.

Da blir det fort vanskelig å få tatt seg tid til å prøve ut MediaWiki, systemet som det nettbaserte leksikonet Wikipedia kjører på. Det er få som får muligheten til å få bruke mye penger på å hente inn ekstern kompetanse, bare for å få testet ut et nytt system.

Med virtualiseringsteknologi blir dette mye enklere, men det fjerner ikke behovet for å skjønne hvordan alle komponentene skal installeres og konfigureres for å spille sammen.

Virtualisering skaper imidlertid en ny mulighet for programvaredistribusjon, som løser dette problemet. Serverprogramvare kan distribueres som ferdig oppsatte systemer i en virtuell maskin, som så kan kjøres på en annen maskin, uten å måtte installeres.

Løsningen kalles gjerne for virtual appliance, eventuelt software appliance. Det er rett og slett en ferdig oppsatt server med (nesten) all konfigurasjon gjort ferdig på forhånd. Det eneste man trenger å gjøre er å starte den, og så er man oppe og går.

Slike løsninger kan brukes med virtualiseringsløsninger fra både VMware og Microsoft, samt med åpen kildekode-alternativet XEN.

Klikk her for å bli med på en gjennomgang av hvordan man kan enkelt kan kjøre Wikipedias publiseringssystem MediaWiki direkte fra en Virtual Appliance, uten å måtte installere systemet.

    Les også:

Til toppen