Sett sammen din egen reisehåndbok

Du går til nettstedet og oppgir hvor du vil dra og hva du er interessert i. 72 timer seinere har du din skreddersydde reisehåndbok i posten.

For tre uker siden kom Booktailor.com på lufta. Chiara Medioli er sjef for det nye foretaket som teller 16 medarbeidere og er basert i London. Alessandro Tonchia er direktør i det italienske selskapet INFOservice Srl som har utviklet den underliggende språkteknologien. Bertelsmann Direct Group (tidligere Bertelsmann Multimedia) utgjør forlagskraften bak satsingen. Medioli og Tonchia forteller entusiastisk om tjenesten på Lotusphere i Berlin.

- Vi startet med reisehåndbøker fordi behovet der er så åpenbart. Teknologien er utviklet slik at vi siden kan utvide til en rekke andre områder. Det neste vi vil se på, er helse.

Målgruppen for Booktailor.com er yrkesaktive i aldersgruppen 25 til 35 år som reiser på egen hånd, er forbi ryggsekkstadiet og har begrenset tid å feriere på.

Medioli har inngått avtaler med tjue utgivere av reisehåndbøker på engelsk, blant andre Lonely Planet og Financial Times. Bøkene er overlevert Booktailor digitalt, og deles opp i passende komponenter etter blant annet reisested og interesse.

- Hvert innholdskomponent tilordnes attributter knyttet til kilde, geografi, interesse, reisestil og andre kriterier. Den tilordnes også regler for hvordan den skal innpasses i en skreddersydd bok, for eksempel hva den forutsetter dekket av andre komponenter, forklarer Tonchia. - Attributter og påfølgende kategorisering er automatisert med vår proprietære teknologi INFO.Miner.

Denne teknologien gjør blant annet at den skreddersydde boka får ikke bare et fyldig innholdsregister, men også et stikkordregister med sidehenvisninger. INFO.Miner vant en Beacon Award ved Lotusphere i Berlin i fjor.

Nettstedet er lett å bruke. Når du har valgt interessefelt og reisemål, får du en innholdsfortegnelse med sidehenvisninger. Du kan legge til og stryke kapitler og underkapitler etter ønske. Du har mange muligheter for utforming av omslaget, og du velger selv tittel. Prisen for den ferdige boka varierer fra 10 til 35 britiske pund, avhengig av hvor mange sider den består av.

Formatet er tilpasset baklomma, og ringinnbinding forenkler lesingen.

- Vi har vurdert utgivelser i elektroniske formater for Palm og andre e-boklesere, men er kommet fram til at papir er det mest universelle, og dessuten det rimeligste å miste hvis du skulle være uheldig, sier Medioli.

- Jeg tror skreddersydde bøker vil endre hvordan forfattere arbeider, sier Tonchia. - De vil spesialisere seg mer, og legge mer vekt på kontinuerlig oppdatering. En annen fordel er at stoff kan gjenbrukes. Det som er en artikkel i et magasin en måned, kan gjenbrukes i en skreddersydd reisehåndbok måneden etter.

Medioli forteller at forleggere stort sett var skeptiske til å begynne med. Men da de fem første hadde latt seg overbevise, fulgte resten forholdsvis villig med på ferden i det nye og ukjente. Et av argumentene var at teknologien med fordel kan brukes internt i et forlag der man for eksempel har et stort antall fagverk med mange felles kapitler.

Teknologien bygger på en Notes/Domino-infrastruktur der all tekst konverteres til XML.

Les mer fra årets Lotusphere i Berlin:


Fra papp til WAP på fire år
Lotus ser på mennesket i e-handelsprosessen
Microsoft ligger etter oss andre
Automatisk katalogisering av dokumenter med Raven
Lotus gjør norske bedrifter trådløse
Lotus holder stand og øker i Europa
IT Factory gjør ASP-ere til skreddere
Lotus lanserer selvoppdaterende kunnskapsportal
IT Factory: Fortsatt uproblematisk forhold til Lotus

Til toppen