JUSS OG SAMFUNN

Setter av millionbeløp til GPS-alternativ

Regjeringen vil at Norge skal være en aktiv deltaker i utbyggingen av Galileo.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. mai 2009 - 12:07

Regjeringen foreslår i i revidert statsbudsjett, som ble presentert i dag, å bruke 21 millioner kroner til norsk deltakelse i utbyggingen av satellittnavigasjonssystemet Galileo. Utbyggingsfasen løper til 2013, og i denne fasen vil Norges deltakelse medføre forpliktelser på rundt 600 millioner kroner

Den forestående utbyggingen av EUs system for satellittbasert navigasjon, Galileo, har ikke blitt mindre aktuell etter at amerikanske myndigheter advarer om at det ikke er sikkert det vil være mulig å opprettholde tjenesten på dagens nivå i årene som kommer. Årsaken er at mange av satellittene som brukes, er gamle, og at byggingen og utplasseringen av nye satellitter er flere år forsinket.

Galileo er utviklet av den europeiske romorganisasjonen ESA (European Space Agency), der Norge har vært aktiv deltaker i utviklingen av systemet. Nå skal EU stå for utbyggingen. Det er i denne fasen at regjeringen nå melder Norge på som aktiv deltaker.

– Galileo er et banebrytende prosjekt, både fordi det er første gang EU bygger ut felles infrastruktur av denne størrelsen, og fordi det er et enormt industriprosjekt. Prosjektet får stor betydning for utviklingen av europeisk romindustri, og derfor er det er viktig at norske bedrifter nå får mulighet til å posisjonere seg, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad, i en pressemelding

Galileo skal bestå av totalt 30 satellitter og vil få global dekning. Systemet vil gi brukerne bedre ytelse og sikrere tilgang på navigasjonstjenester. Nærings- og handelsdepartementet oppgir i en pressemelding at Norge, gjennom deltakelse, nå får mulighet til å arbeide for best mulig ytelse i norske områder.

– Den største forskjellen for norske brukere blir økt nøyaktighet og sikkerhet i bruken av satellittnavigasjon, særlig i nordlige områder. Dette er viktig både for skipsfart, helikoptertjenester og offshorevirksomhet. Samtidig er det viktig at redningstjenesten, får best mulige verktøy. Med vår lange kystlinje og store havområder, har satellittnavigasjon stor betydning for sikkerheten til sjøs, sier Brustad.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.