Setter fartsrekord med nytt flashminne

Intel har sammen med Micron utviklet flashminne som skal være fem ganger raskere enn dagens.

Setter fartsrekord med nytt flashminne

Intel har sammen med Micron utviklet flashminne som skal være fem ganger raskere enn dagens.

Intel og Micron kunngjorde før helgen at selskapet har laget en ny og raskere NAND-basert flashminneteknologi. Minnet skal lages ved selskapets felles produksjonsanlegg for flashminne, IM Flash Technologies (IMFT).

Ifølge de to selskapene skal det nye High Speed NAND-minnet være fem ganger raskere enn vanlig NAND-minne. Lesehastighetene skal være på opptil 200 megabytes per sekund, mens skrivehastigheten skal være på inntil 100 megabytes per sekund.

Dette er oppnådd ved å ta i bruk den nye ONFI 2.0-spesifikasjonen (Open NAND Flash Interface) og en fireplans arkitektur med høyere klokkehastigheter, i tillegg til blant annet DDR-signalering (Double Data Rate). Brikkene er laget med en 50 nanometers prosessteknologi

- Dette flashminne vil åpne for nye integrerte løsninger og flyttbare løsning som utnytter høyytelses systemgrensesnitt, inkludert PCI Express og kommende standarder som USB 3.0, sier Pete Hazen, markedsdirektør for Intel NAND Products Group, i en pressemelding.

USB 3.0 skal etter planen bli ti ganger raskere enn dagens USB 2.0, med en kapasitet på 4,8 gigabits per sekund.

De to selskapene hevder at det raske flashminnet blant annet vil gjøre det mulig å lage hybride harddisker som er to til fire ganger så raske som vanlige harddisker. Også brukt i Intels Turbo Memory, et flashminne-basert mellomlager montert på hovedkort, noe som skal kunne gi bedre systemytelse.

Flashminne benyttes forøvrig mye i forbindelse med digitale stillbilde- og videokameraer, MP3-spillere, ultramobile PC-er og mobiltelefoner.

Micron har startet prøveproduksjon av de raske NAND-brikkene i størrelsen på mellom 8 og 32 gigabit. Disse kan så settes sammen til minnekort eller -moduler med ulike kapasiteter. Masseproduksjonen ventes ifølge EE Times ikke å bli startet før i andre halvdel av 2008.

De nye NAND-brikkene skal tåle omtrent 100.000 overskrivninger. For å utnytte de høye hastighetene, kreves det at man har en kontroller som støtter ONFI 2.0-spesifikasjonen, som ventes å bli fullført dette kvartalet.

Det er allerede planer om å videreutvikle ONFI-spesifikasjonen, slik at man i 2009 får en spesifikasjon som støtter 400 megabytes per sekund.

Til toppen