Setter nivået for morgendagens mobiler

Konkurransen tetner til blant systembrikkene for smartmobiler.

Setter nivået for morgendagens mobiler

Konkurransen tetner til blant systembrikkene for smartmobiler.

De fleste av dagens nyere smartmobiler bygger på en systembrikke med ARM-basert arkitektur. Men det er en rekke selskaper som konkurrerer om å designe og produsere systembrikker og prosessorer basert på arkitekturen til ARM.

Dette har gått så langt at systembrikkene har begynt å få forbrukervennlige navn, slik som Qualcomms Snapdragon, i stedet for bare et produktnummer som består av en tilsynelatende tilfeldig kombinasjon av bokstaver og siffer. Snapdragon-familien brukes i noen av de mest avanserte mobiltelefonene på markedet, inkludert Sony Ericssons Xperia X10 og HTCs HD2.

I går kunngjorde Renesas Technology at selskapet har begynt testproduksjon av SH-Mobile APE4, med produktnummeret R8A73720.

Dette er en ARM Contex-A8-basert «Application Processor Engine» som kan kjøres med en klokkehastighet på mer enn 1 GHz. Den er ifølge selskapet rettet mot neste generasjons mobiltelefoner og andre mobile enheter.

SH-Mobile APE4 er laget med 45 nanometers prosessteknologi og skal være designet for å bruke minst mulig strøm. Den består blant annet av ulike dedikerte prosesseringsmotorer som skal gi brikkesettet gode multimedieegenskaper.

Renesas SH-Mobile APE4
Renesas SH-Mobile APE4 Bilde: Renesas

Dette inkluderer en egen bildesignalprosessor (ISP) som støtter stillbilder med oppløsning på opptil 16 megapiksler. En dedikert multi-kodek videoprosesseringsenhet, som ifølge Renesas har ultralavt effektbehov, støtter innspilling og avspilling av full HD-video (1080p) med 30 bilder i sekundet. I tillegg har systemet flere separate visualiseringsmotorer som ifølge Renesas skal gi bedre opplevelse av bilder og video enn det som har vært mulig til nå med mobiltelefoner.

Brikkesettet er også utstyrt med en PowerVT SGX 3D-grafikkmotor som Renesas har lisensiert fra Imagination Technologies. Denne støtter programmeringsgrensesnitt som OpenGL ES 1.1 og 2.0, samt OpenVG.

I tillegg har brikkesettet et integrert lydsystem som skal kunne spille av lyd med god kvalitet i mer enn 100 timer med et standard mobiltelefonbatteri.

Forøvrig har brikkesettet en støtte for en rekke grensesnitt for utvidelser. Dette inkluderer to USB 2.0 vertsmoduler, tre SD vertskontrollere med støtte for høyhastighets dataoverføring, samt en 24 bits TFT farge-LCD-kontroller med støtter for oppløsning på opptil WXGA+ (1440x900 piksler). Brikkesettet har også en PAL/NTSC-omkoder og en HDMI-transmitter som er integrert samme med et HDMI v1.3a- og CVBS TV-out-grensesnitt

Alt er samlet i en BGA (Ball Grid Array) som målet 0,4 mm x 12 mm x 12 mm. Disse pakkene skal også kunne stables vertikalt med blant annet sammensatte minnepakker som LP-DDR2. Dette skal redusere plassen minne- og prosessorsystemet tar på kretskortet.

Brikken er nå tilgjengelig i testeksemplarer for store kunder.

Til toppen