BEDRIFTSTEKNOLOGI

Setter pris på Microsofts nettleserforslag

- Godt utgangspunkt for diskusjoner, mener Håkon Wium Lie i Opera Software.

Håkon Wium Lie, teknisk sjef i  Opera Software og mannen bak CSS.
Håkon Wium Lie, teknisk sjef i Opera Software og mannen bak CSS.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. juli 2009 - 10:42

Microsoft foreslo før helgen at selskapets nettleser, Internet Explorer, skal åpne en egen webside hvor brukerne får informasjon om og nedlastingslenker til andre nettlesere. Dette gjelder i første omgang førstegangsbrukere av IE i Windows 7. Forslaget er et svar på krav fra EU-kommisjonen, som igjen skyldes en klage norske Opera Software kom med i desember 2007.

I klagen viste Opera til at Microsofts nettleser, Internet Explorer, er tett knyttet til operativsystemet Windows, og at dette er å misbruke Windows’ dominans innen operativsystemer.

Teknisk sjef i Opera Software, Håkon Wium Lie, forteller til digi.no at han synes det er veldig hyggelig at Microsoft nå er villige til å tilby brukerne av Windows et valg av nettlesere.

- Fredag var en god dag i så måte. Vi må studere detaljene i forslaget. Dette gjøres nå, forteller Wium Lie, som mener at Microsoft nå viser at selskapet har sett alvoret i saken.

Det er allerede klart at Opera Software vil komme med en liste med kommentarer og bemerkninger til forslaget.

- Men forslaget utgjør et godt grunnlagt som absolutt er verdt å diskutere, mener Wium Lie.

Han mener dog det er litt for tidlig å opplyse om hvilke deler av forslaget som Opera Software ønsker å diskutere, siden selskapet ennå ikke er ferdige med gjennomgangen.

- Det hadde for eksempel verdt enda bedre om hele verden hadde fått tilbudet, sier Wium Lie. Microsofts forslag gjelder kun kunder i EØS-området.

Håkon Wium Lie, teknisk sjef i  Opera Software og mannen bak CSS.
Håkon Wium Lie, teknisk sjef i Opera Software og mannen bak CSS.

Wium Lie tror at man vil få se flere positive følger dersom Microsoft gjør som selskapet foreslår.

- For Opera Software som firma har det betydning, fordi denne løsningen vil gjøre det mindre ressurskrevende for brukerne å laste ned og installere Opera på en Windows-maskin. I dag får brukerne mange advarsler om at de forsøker å installere binærkode også videre, sier han.

- Men det vil også ha virkninger utover det. Løsningen vil føre til at det blir tøffere konkurranse i markedet, noe som igjen kan bety bedre støtte for webstandarder. Jeg tror at dette betyr at Microsoft må skjerpe seg skikkelig, noe som ironisk nok vil føre til at Internet Explorer blir en bedre nettleser. Dette er ikke negativt for Microsoft, siden de får forbedret sitt produkt, mener Wium Lie.

Ifølge Wium Lie mener Opera Software at Microsoft blant annet vil måtte implementere vektorgrafikkstandarden SVG i Internet Explorer, en teknologi som støttes av de fleste andre nettlesere. SVG-støtte er også en forutsetning for å greie Acid3-testen.

- Dette vil føre til at weben blir et bedre sted å være.

Wium Lie avslutter med å si at Opera Software har jobbet hardt for dette i halvannet år, og at det er godt å se at slutten på dette arbeidet nærmer seg.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.