Sex-fellen: De ansvarlige er siktet

De ansvarlige for sex-fellen på Internett, der flere tusen kanadiere og amerikanere ble svindlet for flere millioner dollar, er avslørt, arrestert og siktet.

De ansvarlige for sex-fellen på Internett, der flere tusen kanadiere og amerikanere ble svindlet for flere millioner dollar, er avslørt, arrestert og siktet.

På en pressekonferanse 19. februar bekreftet talsmann Jodie Bernstein i Federal Trade Commission (FTC) hovedtrekkene bedrageriet, slik de ble gjengitt i Digi:media i forrige uke (se Sex-felle for kåte streifere: Kybergriser som var innom www.beavisbutthead.com, www.sexygirls.com eller www.1adult.com – ingen av disse webstedene har vært aktive på flere dager – ble lovet fri pornografi med "total nakenhet" dersom de lastet ned programmet david.exe som skulle være nødvendig for å se bildene.

Programmet fungerte mer enn bare etter den uttalte hensikten: Høyttaleren på modemet ble slått av, forbindelsen til brukerens vanlige internett-leverandør ble brutt og erstattet av en komplisert rute til en annen server. Underveis ble det generert høye tellerskrittregninger via televerket i Moldova, selv om forbindelsen aldri gikk så langt som til Øst-Europa. Tellerskrittene fortsatte helt til brukeren fysisk slo av enten modemet eller pc-en.

FTC antydet at de ansvarlige for bedrageriet hadde greid å få utbetalt provisjon fra televerket i Moldova, for å ha generert trafikk på linjene og følgelig inntekter.

Ifølge Bernstein var det forholdsvis enkelt å finne fram til de ansvarlige, ved å bruke standard internett-rutiner for sporing og søk. Det gikk så raskt at de ansvarlige ikke rakk å forsvinne eller gjemme bort utbyttet.

– De anklagede har ennå til gode å motta alle sine penger, og vi skal gjøre alt vi kan for å sikre at midlene aldri når dem, sa Bernstein.

En domstol i New York ga tillatelse til å fengsle tre personer – daglig leder Anna M. Grella i Audiotex Connection Inc., daglig leder William Gannon i Promo Line Inc. og David Zeng alias "DaveZ" som skal ha skrevet programvaren – og å fryse midlene til de impliserte samt selskapene Audiotex og Promo Line.

Denne saken understreker det Hendrik Fulda i Chaos Computer Club pekte på i et intervju med Digi:media: Det er brukerens maskin som er det svakeste leddet i sikkerhetskjeden (se ActiveX - en sikkerhetsrisiko.

Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge peker på behovet for å bevisstgjøre streifere, slik at de ikke lar seg lure til å laste ned programvare som de ikke vet de virkelig kan stole på. Microsoft prøver å vinne gehør for en ordning der nedlastbar programvare sertifiseres av velrenommerte institusjoner (se Microsofts sikkerhets-web.

Til toppen