Sex og webdesign

Vincent Flanders har begått en ny bok og kan blant annet fortelle at webdesign ikke er som sex. Det kommer neppe som noen overraskelse.

Vincent Flanders har begått en ny bok og kan blant annet fortelle at webdesign ikke er som sex. Det kommer neppe som noen overraskelse.

Vincent Flanders er websynser med nokså høy profil. Han er kanskje ikke like kjent som Jakob Nielsen, men han er mye morsommere. På sett og vis utfyller de hverandre fordi de angriper temaet fra helt forskjellig vinkel. Flanders tar utgangspunkt i å vise eksempler på dårlig design, men i motsetning til Nielsen godtar Flanders at ikke alle nettsted nødvendigvis må være brukervennlige.

Når Flanders kommer med kritikk sitter saftige formuleringer løst, og typisk for stilen hans er tittelen på den forrige boken og nettstedet som fulgte opp denne: Web Pages That Suck. Den nye boken heter rett og slett Son Of Web Pages That Suck. Den har en form som er mer fargerik og fengende enn Jakob Nielsens bok Homepage Usability: 50 Websites Deconstructed, men jeg anbefaler begge bøkene.

Enkelte av de rådene som kommer i slike bøker er nokså selvsagte, men formen til Flanders gjør det lettere å lese også de mest åpenbare sannhetene. Dog kan det til tider bli litt for mye av det gode når han av og til framstår som vebbsynsernes svar på Otto Jespersen.

Sammenligningen mellom sex og webdesign er en av Flanders' spissformuleringer. Budskapet er at nettsted med fordel kan droppe forspillet og gå rett på sak. Har man noe å selge skal man selge det så for som mulig. Med andre ord, nettsurfere setter ikke pris på unødvendig fomling de heller.

Nært beslektet med fomlingen er lange nedlastingstider, og her syndes det mye. Store sider og oppringt aksess er ingen god kombinasjon. Ventetid før siden kommer fram gir større sannsynlighet for at brukeren velger stopp- eller tilbakeknapp for å gå et annet sted. Sånt blir man ikke rik av.

Det kan virke som eierne av enkelte nettsted aldri har forsøkt å bruke dem med oppringt aksess. Hvor mange sekunder må dine brukere vente dersom de bruker ISDN eller et 56k analogt modem? Noen synsere mener at det ikke bør ta mer enn 8 sekunder å laste en side, andre sier fra 5 til 10. Uansett, Flanders har noen viktige poeng når det gjelder effektiv tidsbruk.

For ikke så lenge siden så jeg på tre store norske nettaviser. Med to forskjellige nettlesere så jeg på forsiden, og jeg brukte oppringt aksess på rundt 50 kilobit per sekund. Å laste ned hele forsiden tok i gjennomsnitt fra 54 sekunder for den raskeste siden til 89 sekunder for den største.

For en del brukere er det mer interessant å ta tiden fram til teksten kommer fram slik at det er mulig å lese overskrifter og ingresser mens man venter på resten. Det tok mellom 15 og 30 sekunder, og det er også i lengste laget.

Selvsagt går det raskere å laste ned artikler når man er forbi forsiden, men jeg kan ikke la være å undre meg over hvor stor tillit disse avisene må ha til lesernes lojalitet når forsiden er en såpass stor terskel for tålmodigheten.

Da jeg plukket fra hverandre den største av avisforsidene fant jeg rundt 350 bilder. Nå er en del av dette streker og kruseduller som repeteres mange ganger, men det var likevel 113 ulike bilder som ble hentet ned. Totalt lastet jeg ned over 420 kilobyte i tekst og grafikk for å se den største av forsidene.

Det er faktisk mulig å optimalisere disse sidene en del slik at de lastes ned raskere, uten at det går så mye ut over det grafiske designet. Også her har Flanders en del å fortelle, men på dette feltet er han noe kortfattet.

I Son Of Web Pages That Suck gir Flanders tips for å gjøre en rask gjennomgang av et nettsted. På et par minutter er det som regel mulig å finne de groveste feilene. Øvelse gjør mester, og Flanders legger stadig ut nye eksempler på nettet slik at du kan kommentere og deretter sammenligne dine egne kommentarer med Flanders sine.

To minutter gir selvsagt ikke tid til en grundig analyse, men det kan jo være en måte å slå i hjel tiden mens du venter på at noen av de største nettsidene du er nødt til å lese lastes opp.

Son Of Web Pages That Suck er utgitt av Sybex og er på 304 sider og en kompaktplate.

Til toppen