KUNSTIG INTELLIGENS

SFC mener nok er nok: Slutter å bruke Github på grunn av omstridt AI-verktøy

Organisasjonen som jobber for gratis og åpen kildekode, vil ha svar: Hvorfor bruker Copilot andres kildekode uten å kreditere opphavspersonen?

Github er verdens største vertstjeneste for kildekode og brukes av flere millioner for å arkivere og dele det som i stor grad er åpen kildekode. Nå vil organisasjonen Software Freedom Conservancy ha med seg flere bort fra plattformen.
Github er verdens største vertstjeneste for kildekode og brukes av flere millioner for å arkivere og dele det som i stor grad er åpen kildekode. Nå vil organisasjonen Software Freedom Conservancy ha med seg flere bort fra plattformen. Foto: Marius Jørgenrud
Sara EngesvikSara EngesvikJournalist
5. juli 2022 - 16:00

Suksessen til Github Copilot hviler på stjålet åpen kildekode, skriver nettstedet TNW.

I hvert fall ifølge den ideelle organisasjonen Software Freedom Conservancy, som i forrige uke annonserte at de slutter å bruke Github og samtidig oppfordrer alle andre som skriver fri og åpen kildekode om å gjøre det samme.

Bakgrunnen for avgjørelsen er blant annet den omstridte Copilot, Githubs kodingsverktøy basert på kunstig intelligens. Ved å gi kontinuerlige kodeforslag skal Copilot hjelpe utviklere til å jobbe raskere og bedre.

Digi har tidligere skrevet om de juridiske opphavsrettsutfordringene som kan oppstå når åpen kildekode brukes i utviklingen av Copilot. Det er disse utfordringene som nå har fått SFC til å fordømme Github og morselskapet Microsoft.

Elon Musk er ute etter Open AI med sin ChatGPT-konkurrent Grok-1, som nå er åpnet opp.
Les også

Elon Musk åpner egen Chat GPT-konkurrent

AI-verktøyet trenes opp på åpen kildekode. Denne koden kan senere dukke opp som forslag fra Copilot, uten at opphavspersonen eller -stedet blir kreditert. Selv om dette er en juridisk gråsone, krever SFC å få vite hvor koden Copilot mates med og foreslår, kommer fra – og samtidig hvorfor Microsoft og Github har valgt å bruke fri, åpen kildekode og ikke sin egen kodebase. 

Med mindre du er verifisert for gratis bruk, må Github-brukere også betale et månedlig beløp for Copilot.

Organisasjonen SFC, som jobber for fri og åpen kildekode – såkalte FOSS-prosjekter («free and open-source software») – mener Github med Copilot har beveget seg enda et steg i feil retning. Dette er også en av grunnene til at SFC nå gir opp Github. 

Originale 5,25-toms disketter med MS-DOS fra 1984.
Les også

MS-DOS 4.0 blir åpen kildekode - 35 år etter lansering

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.