SGI avviser SCOs krav på sitt avanserte filsystem

SCO mener XFS er et lisenspliktig Unix-derivat. SGI svarer at filsystemet er deres oppfinnelse.

SCO mener XFS er et lisenspliktig Unix-derivat. SGI svarer at filsystemet er deres oppfinnelse.

For å videreføre forretningskonseptet lansert av sin nye toppsjef Darl McBride i våres – melke Unix-lisensen i stedet for å selge Linux – har SCO Group angrepet SGI. Tidligere har SCO saksøkt IBM for tre milliarder dollar fordi Linux angivelig bryter med SCOs opphavsrett til Unix, og krevet lisenspenger av alle Linux-brukere.

    Les også:

Denne uka gjorde SCO alvor av trusselen om å angripe SGIs overrekkelse av det avanserte loggførende filsystemet XFS til åpen kildekodefellesskapet. SGI mottok et brev fra McBride med varsel om at SGIs Unix-lisens opphører 14. oktober med mindre det betales lisenspenger for XFS. SCO mener at XFS er et "derivat" av Unix System V og følgelig lisenspliktig.

SGI svarer i et åpent brev fra sin programvaresjef Rich Altmaier at XFS ikke er noe i nærheten av en avledning av Unix System V, men et utslag av SGIs egen kreativitet, som selskapet følgelig kan lisensiere til hvem de måtte ønske. XFS er et filsystem beregnet på høy ytelse og svært store samlinger av lagringsenheter, og tilbyr rask gjenoppretting i tilfelle katastrofe. Det er tilgjengelig for SGIs egen Unix-variant Irix, samt for Linux – se XFS: A high-performance journaling filesystem. Systemet finnes også i en utvidet utgave, CXFS, beregnet på høyytelses klynger.

Altmaier legger til: "Vår Unix-lisens gjør det klart at SGI forbeholder seg eiendomsretten og alle andre rettigheter til all kode som ikke var en del av Unix System V fra AT&T."

Brevet fra SGI presenterer også selskapets syn på et annet angrep fra SCO, at en SGI-medarbeider skal ha plukket vilkårlig kode fra Unix og gitt det til Linux. SGI innrømmer at medarbeideren handlet feil, men legger til at koden dupliserte annen Linux-kode, og at den er trukket tilbake.

Til toppen