SGI klar med NT og FireWire

De nye NT-baserte arbeidsstasjonene fra Silicon Graphics følger den samme arkitekturen som selskapets Unix-produkter, og tilbyr høy grafisk ytelse til forholdsvis lav pris.

De nye NT-baserte arbeidsstasjonene fra Silicon Graphics følger den samme arkitekturen som selskapets Unix-produkter, og tilbyr høy grafisk ytelse til forholdsvis lav pris.

Mønsteret leverandører flest har fulgt for å lage NT-arbeidsstasjoner, har tatt utgangspunkt i den tradisjonelle PC-arkitekturen, og tilbudt sterkere grafikk, raskere minne, større disker osv.

Silicon Graphics har utstyrt sine nye Visual Workstation med den samme Cobalt-grafikkbrikken som på sine Unix-arbeidsstasjoner. Denne brikken håndterer grafikk i to og tre dimensjoner, samt video og lyd. Videominnet holdes ikke atskilt fra hovedminnet, men deles etter SGIs arkitektur Integrated Visual Computing. Fordelen med dette er at man slipper å skyfle store datamengder mellom vanlig minne og atskilt videominne på et grafikkort.

Inn- og utdata håndteres med en rekke porter på hovedkortet: digital og analog video, to USB-utganger (universell seriebuss), lyd, 100 Mbps Ethernet og to FireWire-utganger (også kjent som IEEE 1394). Spesielle drivere gjør at maskinene mestrer USB og FireWire. Standard NT får slikt med Windows 2000.

Visual Workstation kommer i to modeller. 320 er bygget rundt Pentium II-prosessoren og gjøres tilgjengelig fra februar, mens den Xeon-baserte 540 ventes i annet kvartal. 320 er en én-til-to prosessor-maskin, 540 kan utstyres med inntil fire prosessorer. Prisene i USA starter på henholdsvis 3400 og 6000 dollar. Minnet kan nå henholdsvis 1 og 2 GB, mens diskene starter på henholdsvis 6 og 9 GB. Nivå 2 cache er opptil 2 MB.

Den grafiske ytelsen skal være på høyde med dagens SGI-maskiner priset fire til fem ganger så høyt. Ifølge Computer Reseller News, viser laboratorietester at en 320 til 3400 dollar har grafisk ytelse tilsvarende en Hewlett-Packard Kayak med Visualize fx6-grafikk til rundt 10.000 dollar.

Hensikten med den nye maskinene er å vinne innpass i den nedre delen av markedet for grafiske arbeidsstasjoner, der NT er blitt svært populært fordi maskinene også kan kjøre standard kontorapplikasjoner. SGI tapte 460 millioner dollar i regnskapsåret 1998, vesentlig på grunn av konkurransen fra NT-baserte maskiner i den nedre delen av markedet.

Ifølge Sm@rt Reseller har SGI inngått avtaler med Autodesk og andre leverandører av grafisk programvare, for å få fram versjoner som er optimalisert for SGIs proprietære grafikk. Det er også inngått en krysslisensieringsavtale med Intel som blant annet innebærer at SGIs Unix-variant Irix skal portes til Intels IA64-arkitektur.

På nettstedet til SGI er det avsatt egne sider med mye bakgrunnsinformasjon om Visual Workstation.

Til toppen