SGI sklir mot stupet

For tredje gang på like mange år må SGI (tidligere Silicon Graphics) kutte i staben. Nå fyrer selskapet opp motorsaga.

For tredje gang på like mange år må SGI (tidligere Silicon Graphics) kutte i staben. Nå fyrer selskapet opp motorsaga.

Under press fra både billige Intel/NT-maskiner og Sun, begynner lyset å blinke for SGI. For tredje gang på tre år tyr selskapet til omfattende nedskjæringer i et nytt forsøk på å stabilisere situasjonen.

I går offentliggjorde selskapet at de skal redusere dagens stab på 9000 personer med mellom 1000 og 1500. I tillegg skal selskapet selge superdatamaskin-produsenten Cray som de kjøpte i 1996 for 5,7 milliarder kroner, skriver Wall Street Journal. Det er foreløpig ikke funnet noen kjøper av Cray.

SGI har i mange år levd godt på salg av tunge arbeidsstasjoner til avansert grafikkoppgaver og visuelt arbeid. I tillegg har selskapet også solgt mye servere til Internett-markedet, men sterkere konkurranse fra særlig Intels prosessorer og Suns servere presser nå tungt.

En av SGIs store utfordringer er deres satsning på MIPS-prosessorene. Tidligere i år lanserte selskapet maskiner med Windows NT og Intel-brikker (bildet over), men utviklingen av disse produktene selger selskapet nå til en ukjent PC-produsent.

SGI-sjef Richard E. Belluzzo fortalte i går at selskapet har lært at de ikke klarer å bygge opp sin egen salgskanal for Intel/NT-maskiner.

Likevel hevder Belluzzo at SGI skal satse hardt på Intels kommende Merced-prosessor og Linux. Hvordan de nye boksene skal konkurrere med SGIs MIPS-baserte maskiner som kjører selskapets egen Unix-versjon, utdypet han ikke. Med en satsning på Linux og Merced vil SGI kaste seg inn i en front-mot-front kollisjon med alle de store PC-produsentene.

Selv om SGI nylig la frem bedre andrekvartalstall enn ventet, falt aksjekursen hele 23 prosent i går etter at nyhetene ble kjent. Dermed er børsverdien redusert til en fjerdedel av det Sun er verdt og en trettisjuendedel av Dells børsverdi.

SGI Norge var ikke tilgjengelig for kommentar.

Til toppen