SGIs nye mini-super kjører fletta av Sun og IBM

Den nye mini-supermaskinen SGI Origin 300 er klar til levering. I visse formål kjører den fletta av nye superservere fra Sun og IBM - og er rimeligere enn Linux-klynger.

SGI Origin 300 er klar til levering, også i Norge. Maskinen beskrives som en supermaskin i miniformat. To 32 prosessors maskiner får plass i én standard rack.

Teknologisk sett er Origin 300 en nedskalering av supermaskinen Origin 3000 som ble lansert i fjor - og som blant er installert hos NTNU i Trondheim og Ames-laboratoriet til NASA. Den nytter den samme NUMAflex-teknologien for delt minnetilgang som storebror, og bygges opp etter de samme prinsippene for skalerbar båndbredde og lagring.

NUMA (non uniform memory access) er en teknologi for flerprosessormaskiner som har tilsvarende skaleringsegenskapene til klynger, og noe av den samme lineære ytelsesøkningen som symmetrisk flerprosessering kan tilby. Fordelen med NUMA i forhold massiv parallellprosessering som er tallknusernes tradisjonelle arkitektur, er at den ikke fordrer spesiell tilpasning av applikasjonene. De første NUMA-maskinene kom fra blant andre Digital General og Sequent. Disse selskapene er siden kjøpt opp av henholdsvis EMC og IBM. I våres lanserte IBM en 64 prosessors Intel-basert NUMA-maskin med evnen til å kjøre fire operativsystemer på én gang, fra Windows til OS/390.


Mens storebror Origin 3000 skalerer til 1024 prosessorer, holdes Origin 300 til mellom to og 32 prosessorer. Grunnenheten (bildet) er en flatserver i 2 U høyde med to eller fire 64 biters MIPS-prosessorer, opptil 4 GB minne og to disker. Båndbredde og lagring skaleres gjennom egne komponenter. Den spesielt tilpassede lagringsenheten TP900 i 2 U høyde har en kapasitet på 568 GB.


Et sentralt salgsargument for SGIs NUMAflex-arkitektur, er muligheten til å bygge opp maskinen ved å legge til prosessorkraft, båndbredde og lagring etter det som passer den spesielle anvendelsen. Fullt utbygget til 32 prosessorer, krever Origin 300 bare en halv rack. Det er med andre ord god plass til mer båndbredde og mer lagring. Salgsargumentet til Origin 300 er at den "fullfører flere jobber per time med færre prosessorer og mindre krav til plass enn noe sammenliknbart system", som det heter i forhåndsomtalen.

SGI viker ikke fra direkte sammenlikninger med de nyeste superserverne fra Sun, IBM og Hewlett-Packard. "Med [Origin 300] tilbyr Origin-familien den kraftigste høyytelses Unix-maskinen uansett prisnivå. Den slår lett ut andre nye lanseringer, også Sun Fire 15000 (med kodenavn 'StarCat'), HP rp8400 ('Keystone') og IBM eServer p690 ('Regatta')," heter det blant annet.

SGI peker spesielt på disse anvendelsene:

  • Origin 300 skal være 50 prosent raskere i bilkrasjsimulering enn tilsvarende prisede HP-maskiner.
  • Den skal gi rundt 50 prosent bedre ytelse innen sammenlikning av proteinsekvenser enn Intel-basert Linux-klynger med tilsvarende eierkostnader over en treårs periode.
  • Kombinasjonen av Origin 300 og lagringssystemet TP900 skal gi bedre levering av videostreaming enn noen konkurrent, og én rack kan tilby et fullverdig system med opptil 3.600 timer med videofiler.
  • En fireprosessors Origin 300 flatserver skal gi dobbel I/O båndbredde og skalerbarhet innen prosessering av satellittbilder, sammenliknet med fireprosessors utgaven av Compaqs AlphaServer ES40.

Norske priser er ennå ikke klare. I USA kreves det 24.000 dollar for en flatserver med to prosessorer, 512 MB minne og to disker. Et 32 prosessors system med 32 GB minne og 1,1 terabyte lagring kommer på rundt en halv million dollar. Systemer med opptil åtte prosessorer er umiddelbart tilgjengelig. Større systemer vil gjøres tilgjengelige innen nyttår.
Til toppen