KARRIERE

Shahzad Rana skal lede krim-råd

Regjeringen fornyer Det kriminalitetsforebyggende råd.

IT-gründer Shahzad Rana ble i statsråd fredag utnevnt til ny leder av Det kriminalitetsforebyggende råd.
IT-gründer Shahzad Rana ble i statsråd fredag utnevnt til ny leder av Det kriminalitetsforebyggende råd. Bilde: Marius Jørgenrud
9. jan. 2012 - 10:22

Oslo (NTB-Dag Kjørholt): IT-gründeren Shahzad Rana (44) er valgt til ny leder av Det kriminalitetsforebyggende råd.

Rana ble utnevnt i statsråd fredag for en treårsperiode og tar over etter Odd Einar Dørum som har ledet rådet i forrige periode. Han kommer fra jobben som daglig leder i dataselskapet QuestPoint som han selv etablerte.

Og det er nettopp hans kompetanse innen nye medier som ligger bak valget av 44-åringen.

– Jeg vendte meg til Rana på grunn av hans kunnskap om internett. Det er viktig, ikke bare for nye generasjoner, men for hele samfunnsveven, sa justisminister Grete Faremo (Ap) da hun presenterte den nye lederen fredag.

Følger opp Dørum
Det forrige rådet arbeidet blant annet med IT-tyveri av andres identitet og nettmobbing.

Rana har sans for at Faremo trekker inn den digitale dimensjonen.

– IKT-kommunikasjon er ett av de viktigste sosiale instrumentene vi har i dag. Barn har nå en god digital ferdighet som er utbredt. Forebygging skjer allerede i hjemmet, i barnehagen og på skolen. Det å engasjere, utfordre og ta et bredt krafttak ser jeg som viktig, sier han til NTB.

Dermed bekjentgjør han også hvilke arenaer det nye rådet vil rette inn noe av sitt arbeid mot.

– Jeg sa ja til jobben fordi investeringen i vår yngre generasjon er avgjørende i forhold til hvilket samfunn vi ønsker å leve i, sier han.

Nettets muligheter
Det er ingen andre spesielle områder justisministeren ønsker at det nye rådet skal rette søkelyset mot, som overfallsvoldtekter.

Da Oslo opplevde en bølge av slike voldtekter i fjor, ble det fra politiets side tatt til orde for at det måtte legges ned et bredt, holdningsskapende arbeid på et tidlig tidspunkt for å skape en holdningsendring til denne typen kriminalitet.

– Jeg er opptatt av internett, både som mulighet for holdningsskapende arbeid og mulighet for kriminalitet. Rana vet hvordan nettet kan brukes på både godt og vondt, sier Faremo.

Hun understreker samtidig at Rana, som er født i Pakistan, tar med seg kunnskap om vårt multikulturelle samfunn som hun tror er svært viktig i det kriminalitetsforebyggende arbeidet.

– Rana kan bidra til fornyelse og et bredere perspektiv i dette arbeidet, sier statsråden.

Nye medlemmer
Mens rådet altså får ny leder, fortsetter sorenskriver Liv Synnøve Taraldsrud som nestleder. Utover det er fire av rådets ti medlemmer nye.

De fire er politisjef Ole Hortemo (Kristiansand), klinikksjef Kari Lossius ved Bergensklinikkene, førsteamanuensis Tina Luther Handegård ved Politihøgskolen (avd. Bodø) og styreleder Gunhild Grande Stærk i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (Oslo).

– Vi har gjenoppnevnt de fleste medlemmene og fylt opp med noen nye. Rådet favner hele landet med en god blanding av fagfolk fra justis- og helsesektoren og fra ungdomsarbeid, sier Faremo.

De øvrige rådsmedlemmene er stortingsrepresentant Eirin Faldet (Ap), SLT-koordinator Even Ytterhus i Trondheim kommune, lensmann Arne Sigstad i Grue, barnevernkonsulent Lasse Rolén ved Majorstua politistasjon og ungdomsarbeider Marco Elsafadi. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.